Den Haag – de Haagse Markt

Horizontal tabs

Beschrijving

De Haagse markt staat bekend als de Haagse Mart. Het is met ruim 500 kramen een van de grootste van Holland. Volgens de gemeente is het de grootste van Europa. Een kleine geschiedenis.

Vroeger werd de markt ook wel De Maag genoemd. Tot 16 mei 1938 was de Haagse markt dichter bij het centrum, op de Prinsegracht. Vanaf 1920 verkochten kooplui er al exotische vruchten zoals bananen.  In 1938 verplaatste men de markt naar de huidige locatie aan de Herman Costerstraat.

De verhuizing ging niet zonder slag of stoot. De marktlui waren ontevreden met  de verhuizing, wat zich uitte in zichtbare protesten. In 1938 vond de verplaatsing plaats en bleek een succes. Uit de wijde omgeving bracht men een bezoek aan deze markt en men kon er dan ook voor van alles terecht. Of het de tweedehands ouderwetse kinderwagen was, verse groenten en fruit of algemene marktgoederen. Hier had men ruim de keus uit de vele honderden producten.

De markt was toen al erg populair en is dat vandaag de dag nog steeds.  Waren er toen 15.000 bezoekers, nu is het aantal meer dan verdubbeld.

Markante kooplui

In de ruime omgeving bloeide de handel welig. Het zorgde voor een levendige sfeer op en rond het marktterrein.  De verplaatsing van de Grote Markt naar de Herman Costerstraat was men dan ook snel vergeten. De markt aan de Herman Costerstraat trok veel markante kooplui, chique bezoekers, bekende en prominente Hagenaars en zeker het belangrijkste, het gewone volk. Ook standwerkers uit den lande deden dikwijls van zich horen. Zij trokken met hun artikelen door Holland en trokken naar Den Haag. En dat trok weer een hoop mensen aan.

Familiebanden

Veel families staan al vele jaren op deze Haagse Markt waarbij vermeld mag worden dat sommige families ook al op de Prinsegrachtmarkt stonden. De familie Otten van de groenten was net zo bekend als de familie Simonis van de paling. De families waren en zijn ook geparenteerd. Herman Otten stond met bananen. Hij haalde de vruchten uit de doos, zijn zonen paradeerden met de kammen langs de klanten. Herman had dezelfde tactiek als de plantenman. Hij zette hoog in (prijsniveau Benoordenhout, een chique wijk in Den Haag)  en zakte vervolgens in prijs. Net als veel andere kooplui (Simonis, Pieper) woonde Otten in de Herman Costerstraat. Gekscherend werd de Herman Costerstraat ook wel de Herman Ottenstraat genoemd.

Japie van Alle Weken (Wim Pieper) mag niet ontbreken. Hij verkocht boeken. Soms onder de toonbank, in de jaren vijftig. Zijn ongelijke strijd met de zogeheten vastgestelde boekenprijs leidde ertoe dat Pieper zijn gehele boekenvoorraad in de uitverkoop deed. Vervolgens kon hij een goedkope partij koffie op de kop tikken en verkocht hij voortaan levensmiddelen.

Oom Ab

‘Oom Ab woonde aan de Herman Costerstraat aan de Haagse markt. Daar is het stukken levendiger dan in Clingendael. Hij woont met een man in huis. Bekennen dat hij daarmee een relatie heeft, zou hij nooit doen. Oom Ab is reactionair, hij heeft het niet op de buitenlanders op de markt. Mijn grootmoeder plaagt hem er graag mee. Hij moet een lange tocht ondernemen om bij haar koffie te komen drinken, terwijl hij niet de jongste is. Toch doet hij het steevast iedere week op hetzelfde tijdstip . Hij moppert graag over de wereld en over de markt. Ik zou willen dat mijn grootmoeder er woonde. Op de markt is zoveel te zien, zoveel mensen en waren, rare groenten en fruitsoorten. Iedereen is er een beetje uitgelaten, standhouders maken grappen.’

Erik Linder, ‘Naar Whitebridge’, De Bezige Bij 2013

 

Adres

Herman Costerstraat
gravenha Den Haag

Openingstijden

De markt is vier dagen per week geopend: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, tussen 08:00 en 18:00 uur.

Telefoonnummer

070-3884330

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0