Festival of Fools

In 1975 vond het eerste Festival of Fools (1) plaats op initiatief van Jango Edwards (2) en zijn Friends Roadshow. Het was een samenwerkingsverband tussen Melkweg, Shaffy Theater en Paradiso. De formule bleek een succes en trok door de jaren heen vele talenten. Marion Onnekink blikt terug en gaat op zoek naar de lotgevallen van de vroegere Fools.

Ik werkte bij de Melkweg als assistente van Wouter de Boer, die verantwoordelijk was voor de theaterprogrammering. Vanaf 1976 was ik bij het festival betrokken en werd in latere jaren zelfs door de Melkweg uitgeleend om een half jaar aan de voorbereidingen te werken. Dat gebeurde op verschillende locaties, o.a. de zolder van het Nederlands Theater Instituut en een ruimte op de Stadhouderskade.

Het was tevens mijn eerste kennismaking met het Shaffy Theater. Rob Weber was de vertegenwoordiger van het Shaffy wat betreft de programmering van het Festival of Fools. Mijn bijdragen waren veelzijdig: naast de gebruikelijke kantoorwerkzaamheden was ik betrokken bij de publiciteit en de programmering. Ik verkeerde in de gelukkige positie dat ik diverse theaterfestivals mocht bezoeken en mocht assisteren bij de selectie van groepen die uitgenodigd werden. Een aantal jaren heb ik de coördinatie van de Fools-school op mij genomen.

Ongelukje

Het hoogtepunt was het grote Festival of Fools/Théatre des Nations in 1980 op het oude ADM-terrein in Amsterdam-Noord.  De kaartverkoop was voor ’t eerst geautomatiseerd, met dank aan Chris de Jong (3).

Het laatste festival in 1984 heb ik helaas niet fysiek kunnen meemaken. Op de vrijdag voor het begin van het festival werd ik aangereden door een auto en belandde in het ziekenhuis. Ik kwam daar de dag na afloop van het festival weer uit, dus ik heb me uitsluitend met de voorbereidingen beziggehouden.

Gelukkig werd ik het jaar daarop, 1985, uitgenodigd om als ‘zone-coordinator’ te werken tijdens de Streets of Fools in het kader van Athene – eerste culturele hoofdstad van Europa.

De Fools

Dankzij de sociale media heb ik veel oude ‘Fools’ weer kunnen traceren en tot mijn verrassing is de geest van het Festival of Fools nog terug te vinden.

De initiatiefnemer van het Festival of Fools, Jango Edwards, runt in Barcelona het Nouveau Clown Institute. http://nouveauclowninstitute.com/

Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat het Oerol Festival op Terschelling een direct uitvloeisel van het Festival of Fools is, maar minder bekend is het jaarlijkse festival in mei in Belfast, Noord-Ierland: http://www.foolsfestival.com/. 

Nola Rae, lid van Jango Edwards’ Friends Roadshow van het eerste uur, heeft daar in 2009 nog gespeeld. http://www.nolarae.com/

Moshé Cohen, http://www.yoowho.org/,  werkt o.a. met Clowns Sans Frontières: http://www.clowns-sans-frontieres-france.org/

Avner the Eccentric reist de halve wereld over als clown: http://www.avnertheeccentric.com/

Footsbarn Theatre heeft een aantal keren Carré aangedaan en blijft actief: http://footsbarn.com/

Verder zijn daar: Johnny Melville, Matt Mitler, People Show, Chris Lynam, John Elk, Steve Steen (ex-Wee Wees, Omelet Broadcasting Company), Richie Smith & Jon Beedell (Desperate Men),  Marco Carolei, Peter Wear (British Comedy Company), Justin Case, Gregg Moore, Cedric Curtis, Peggy Larson, Ted Bunting, Ted van Zutphen, Linda Curtis Anton.

Artiesten die in Amsterdam zijn blijven hangen: Daniël Rovai (ex-Footsbarn), Chip Bray (ex-Pigeon Drop) en Lee Ross (ex-Pigeon Drop, nu: International Native Casting), Katie Duck (ex-Great Salt Lake Mime Troupe, nu: Magpie), Michael Moore & Jodie Gilbert, Michael Vatcher, Stanley Haywood, Davey Norket, Marshall Erskine, Alan Purves, Jimmy Sernesky, Rodney John Beddall

En de Nederlandse Fools: Grada Peskens, Samba Salad, Pieter Tiddens, Lucas Amor (La vie en rose), Pieter Post en de velen die ik niet heb kunnen traceren…..

- Marion Onnekink

1. Het Festival of Fools (FoF), vanaf 1975 van start gegaan in Amsterdam, heeft in enkele jaren legendarische proporties aangenomen. In het 4e jaar, in 1977, werden de Amsterdamse voorstellingen door zo’n dertigduizend bezoekers bezocht. In 1980 werd het festival gebracht als een internationale presentatie van margetheatervoorstellingen in een combinatie met het Festival Mondial du Théatre des Nations (de zesde editie). De locatie werd vanaf toen het ADM- en later NDSM-terrein in Amsterdam Noord.

Het FoF, naar een oorspronkelijk idee van Jango Edwards en zijn Friends Roadshow, werd georganiseerd door Het Shaffy Theater ism De Melkweg en Paradiso en was bedoeld als antwoord op het Holland Festival dat voorbijging aan de stormachtige ontwikkelingen die het theater in die tijd doormaakte. Het aanbod in het FoF varieerde van vele soorten muziekbeoefening tot (marge)theater, mime, cabaret en alle denkbare varianten. Het programma speelde zich af op diverse tijdstippen verspreid over de drie bovengenoemde locaties. Dit was voor Amsterdam (en Nederland) een nieuw fenomeen. De belangstelling was enorm van zowel het bezoekende publiek uit binnen- en buitenland als ook van de optredende groepen uit binnen- en buitenland.

2. Jango Edwards (1950) begon zijn Europese clownscarrière als straatmuzikant in Londen.

 In 1975 werd hij bekend als een van de initiators en artiesten van het Festival of Fools. Daarmee werd hij zeer geliefd in binnen- en buitenland. Zijn werk kenmerkte zich door een nieuw soort anarchistische clownerie: een combinatie van mime, dans, choreografie, muziek, goochelen en jongleren. Fameus is zijn duik in een glas water.

Vanaf de jaren 80 verbleef Edwards veel in Frankrijk, Duitsland en Spanje, waar zijn clowns-stijl eveneens werd gewaardeerd.

Hij is nog altijd actief als clown en geeft ook clowns-workshops.

3. Chris de Jong, richtte in 1978 samen met Steve Austen STOA, Raadgevend Bureau voor de Kunsten op. Hij is sindsdien actief voor een groot aantal culturele instellingen en projecten als mede-initiatiefnemer, (interim)manager, (re-)organisator, financieel deskundige, bestuurder en/of als verantwoordelijke voor bouwbeheer en financiering van bouw- en renovatieprojecten in de kunstwereld.

 

Jaar:
1975
Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0