Bastions Brielle in de toekomst toeristisch trekpleister

De verdedigingswerken in Brielle worden in de toekomst mogelijk toegankelijk gemaakt voor publiek. Volgens Rein Groen van projectgroep ‘Bastions ontsloten’ zijn de bastions de perfecte locatie om de geschiedenis van de stad te vertellen.

Tijdens een wandeling over de wallen stuitten leden van de projectgroep op wat inmiddels bekend staat als ‘Het Kruitmagazijn’. Rein Groen: “Verscholen onder het pad tussen het Oranjebolwerk en Oranjeplein, was het ons nooit opgevallen.” Inmiddels is ‘Het Kruitmagazijn’ geopend voor publiek. Het smaakte naar meer. Onderzoek moet uitwijzen op welke manier de overige bastions kunnen worden ontsloten. Ze worden nu gebruikt als opslag – of ontmoetingsplek.

Verzet tegen Filips

Eerste stap naar ontsluiten van de vestingwerken is de wandelroute ‘Van Tachtigjarige Oorlog tot Vrijheidsbos’. Deze zal binnenkort worden uitgezet. De wandelroute loopt van de wallen tot aan het Vrijheidsbos langs de Brielse Maas. Brielle, of Den Briel is een oude vestingstad en de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. De grotendeels zeventiende-eeuwse vesting is een rijksmonument en één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. De inname van Den Briel door de Watergeuzen onder leiding van onder andere Willem II van der Marck Lumey in 1572 wordt gezien als het  begin van de opstand tegen Filips II. Dit jaar werd het 300-jarig bestaan van de wallen gevierd.

Meehelpen bij het ontsluiten van de bastions? Geef je op bij Rein Groen, email: reingroen@hotmail.com.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0