Restauratie in Escamp

Recent kwam in een gesprek dat ik had met Beleke Bagchus van Platform57 in de Haagse wijk Escamp de ‘collectie Escamp’ ter sprake. Dat is de kunst in de openbare ruimte in de wijk. Er is er veel van, maar, na 50 jaar, is veel van deze kunst toe aan restauratie.

Er werd een oproep gedaan aan de bewoners van Escamp welk kunstwerk daarvoor aan de beurt was. En Escamp heeft gekozen. Het Platform57 en Filmhuis Dakota kregen veel enthousiaste reacties. De keuze viel op een werk van Christa van Santen uit 1965. Dit metaalreliëf op een gebouw in de Dalerveenstraat 9 is getipt door buurtbewoner John van Leeuwen.

Lichtinval

‘Het is een vroeg werk van Christa van Santen. Binnen haar oeuvre is het een belangrijk werk. Vooral omdat ze hier speelt met de lichtinval, zoals ze later ook doet bij haar wetenschappelijke werk aan de TU Delft’ zegt John van Leeuwen, die nog les van de kunstenares heeft gehad. Het reliëf is in slechte staat. Het is op verschillende plaatsen geroest en het metaal is verbogen.

Christa van Santen is oprichter en eigenaar van ‘Lite, adviesontwerpbureau voor daglicht en kunstlicht’, dat onder meer adviseerde voor het Paleis op de Dam, het Gemeentemuseum Den Haag en het ING House. Zij reageerde verrast op het feit dat dit vroege werk van haar gerestaureerd gaat worden.

 

Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0