Open Monument van de Maand mei: Koetshuis Weizigt

Breng op zondag 18 mei 2014 een bezoek aan het Koetshuis Weizigt in Dordrecht, het Open Monument van de Maand. Het Open Monument van de Maand wordt georganiseerd in aanloop naar Open Monumentendag 2014, met als thema 'Op reis'. Het koetshuis sluit hier natuurlijk naadloos bij aan.

Paardenliefhebber
Achter het monumentale NS-station van Dordrecht uit 1872, laat de heer De Roo sr. in 1886 op zijn landgoed Weizigt een rijk gedecoreerd koetshuis bouwen in eclectische stijl. De Roo is een groot paardenliefhebber en dat is te zien aan de aankleding en luxe afwerking van de koetshuisvertrekken: de paardenboxen zijn afgewerkt met geel koper en hebben drinkbakken gemaakt van Belgisch hardsteen. Het koetshuis biedt onderdak aan paardenstallen, een koetsenstalling, diverse werkruimtes en een woning van de koetsier en zijn gezin in het voorhuis.

Eclectisch monument
Na het overlijden van De Roo raakt Koetshuis Weizigt vervallen en in 1942 wordt het landgoed verkocht aan de gemeente Dordrecht. In 1990 wordt het monumentale gebouw rijksmonument en in 1995 wordt het pand gerestaureerd. Alle negentiende-eeuwse elementen worden daarbij hergebruikt en de betegelde vloeren en wanden en de rijk versierde plafonds worden hersteld. Alles om het gebouw duurzaam te behouden in de zo typische eclectische stijl. Momenteel is er een centrum voor duurzaamheid gevestigd.

Programma
Koetshuis Weizigt is op zondag 18 mei 2014 van 10.00 – 17.00 uur gratis geopend voor publiek. In het monument zijn gidsen aanwezig die alles kunnen vertellen over de geschiedenis. Daarnaast wordt een demonstratie schapen scheren gegeven, er is een theeproeverij, een klein marktje en er zijn oud-Hollandse spelletjes. Behalve het koetshuis wordt van 12.00-17.00 uur ook de stoomsleper Pieter Boele uit 1893 opengesteld, deze ligt in de historische Wolwevershaven. Enthousiaste vrijwilligers verhalen er over de historie van deze unieke sleepboot.

Meer informatie?
Voor meer informatie over Koetshuis Weizigt en Stoomsleper Pieter Boele kijk op www.weizigt.nl/  of neem contact op met Sander Slegtenhorst, via s.slegtenhorst@dordrecht.nl of per telefoon: 06 – 50 22 85 48.

Voor meer informatie over het Open Monument van de Maand: neem contact op met Stichting Open Monumentendag via info@openmonumentendag.nl of 020 – 4222118.

 

Datum:
18 mei 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1