Andreas Vesalius

Andreas Vesalius was een ambitieuze wetenschapper met een uitzonderlijke interesse voor het menselijk lichaam. hij trok sommige medische wijsheden  die tot op dat moment als algemene waarheid werden gezien in twijfel te trekken. Hiervoor ging hij aan de slag met lijken en terdoodveroordeelden om ze te ontleden. Reeds tijdens zijn opleiding voerde hij zijn eerste dissecties uit. Zijn wetenschappelijk onderziek zal dan ook de medische wereld helemaal omgooien. 

Vesalius wordt te Brussel geboren in een familie van artsen en aphotekers. Zo was zijn vader apotheker van de keizers van het Heilige Roomse RijkMaximilaan IKarel V en Ferdinand I. zijn grootvader Everard van Wesel, was geneesheer in dienst van de keizer Maximilaan I en zijn overgrootvader was lijfarts van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië.

Op 16 jarige leeftijd (1930) begon hij aan een klassieke universitaire opleiding aan de Artesfaculteit en het Collegium Trilingue in Leuven. Tijdens deze opleiding kreeg hij de intresse in anatomie te pakken. Na 3 jaar vertrekt hij vervolgens naar Parijs om daar geneeskunde te kaan studeren. Dit waarschijnlijk omdat zijn vader wordt aangesteld aan het Valet de Chambre van de keizer.In 1936 terug te keren om zijn opleiding in Leuven af te maken.

Eens hij zijn diploma op zak heeft vertrekt hij naar Italië (Padua) om verder te doctoreren in medicijnen. Padua was op dat moment het centrum van de medische wereld en dus een logische keuze. Na zijn studie zal hij hier hoogleraar in de anatomie worden.

 

  • 1533: Vertrekt naar Parijs om geneeskunde te studeren.
  • 1536: Andreas keert terug naar Leuven om zijn medische opleiding af te maken.
  • 1537: Vertrekt naar Padua in Italië, het centrum van de medische wereld, waar hij doctoreert in de medicijnen en hoogleraar anatomie wordt.
  • 1543: Hij publiceert De Humani Corporis Fabrica Libri Septem, waarna Keizer Karel hem aanstelt als zijn lijfarts.
  • 1559: Philips II, Keizer Karels opvolger, verlengt Vesalius' aanstelling. Andreas verhuist met het hele hof naar Spanje.
  • 1564: Vertrekt uit Spanje, gaat naar Jeruzalem en sterft na een schipbreuk op het Griekse eiland Zakynthos

Publicaties

Amper 28 is hij wanneer zijn bestseller 'De Humani Corporis Fabrica' wereldwijd een revolutie veroorzaakt in de medische én culturele wereld. Dankzij zijn boek over de bouw van het menselijk lichaam, met prachtige illustraties van theatrale skeletten en spiermannen, groeit Vesalius uit tot het symbool van de vooruitgang in de Renaissance. Zijn ontdekkingen waren zo vernieuwend dat ze tot op vandaag doorleven.

Functie / titel:
Hoogleraar anatomie
Geboorte- en sterfdatum:
31 december 1514 / 15 oktober 1564
Plaats geboorte:
Brussel
Plaats sterven:
Zakynthos
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Brussel, Leuven,Parijs,Zakynthos,Padua
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0