Van 18 tot 21 juni 2015 kruipt Frank Samson in de huid van Napoleon

Bij een buitengewone reconstructie horen buitengewone protagonisten! Frank Samson, een advocaat uit Orléans, is uitgekozen om de hoofdrol van Napoleon I te vertolken. Tijdens het weekend van 19 en 20 juni zal meester Samson zijn toga dus eventjes in de kast laten en kruipt hij in Waterloo in de huid van de Keizer.

We zijn de laatste rechte lijn naar de herdenkingsplechtigheden voor de Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo in juni 2015 ingegaan. Vandaag hebben de organisatoren een Napoleon I gekozen van hetzelfde kaliber als deze bijzondere reconstructie, de grootste ooit. De keuze is gevallen op meester Frank Samson, 47 jaar. Aan hem komt de eer toe en op zijn schouders rust de verantwoordelijkheid om Napoleon Bonaparte gestalte te geven.

Frank Samson is advocaat van beroep, maar zijn passie voor het levensverhaal van Napoleon neemt een belangrijke plaats in zijn zo al drukke leven in: hij vertolkt het personage van Napoleon al sinds 2005. Als re-enactor is hij dus niet aan zijn proefstuk toe: meester Samson heeft al aan een honderdtal reconstructies deelgenomen. Zo heeft hij de rol van de Keizer vertolkt tijdens de kroning in de basiliek van Boulogne-sur-Mer in 2011, tijdens de 13e Napoleontische bivakken in Waterloo in 2012 en tijdens de reconstructie van de Slag bij Leipzig in 2013.

Kleine details, een wereld van verschil

Over welke kwaliteiten moet een ideale 'Napoleon' beschikken? Volgens de vzw Bataille de Waterloo 1815 "is het niet voldoende om Napoleon te willen zijn. Naast uiteraard een zekere fysieke gelijkenis met de Keizer moet de re-enactor ook enkele menselijke kwaliteiten hebben waardoor hij door zo veel mogelijk toeschouwers op prijs wordt gesteld, moet hij de Napoleontische geschiedenis door en door kennen, moet hij zich in het Frans kunnen uitdrukken, moet hij de keizerlijke uniformen tot in de kleinste details reproduceren en moet hij vooral een goed redenaar zijn".

Kwaliteiten waarover meester Samson in overvloed beschikt. Maar wat hem boven zijn concurrenten doet uitsteken, is zonder enige twijfel het oog voor detail van deze advocaat uit Orléans. Hij is een uitzonderlijk goed ruiter en doet er alles aan om het gedrag en de karaktertrekken van de Keizer tot in de kleinste details te imiteren: zijn Corsicaanse uitdrukkingen, zijn tic om geregeld aan zijn mouw te trekken, het tikken met zijn karwats tegen zijn laars en zelfs zijn legendarische woede-uitbarstingen waarbij zijn hoed het vaak moest ontgelden!

Een goed omringd man...

Frank doet meer dan de Keizer gestalte geven. Hij is zelf staatshoofd van een microstaatje: lang voordat hij de rol van Napoleon begon te vertolken, heeft hij in het echte leven 'vorstelijke' ervaring opgedaan door in 1996 in de verste uithoek van Ille-et-Vilaine (Bretagne) een microkeizerrijk te stichten: het Keizerrijk van la Basse Chesnaie. Dit piepkleine staatje heeft zelfs een eigen Grondwet met 53 artikelen en op de nationale vlag prijkt de letter F van 'Frank'.

Frank Samson heeft met zijn passie ook de rest van zijn gezin aangestoken: aan zijn zijde kan hij rekenen op zijn vrouw en zijn twee zonen die met verve respectievelijk Joséphine de Beauharnais, een page en een keizerlijke karabinier gestalte geven.

Meester Samson heeft nog goed vier maanden om zich voor te bereiden. Geen repetities op het programma, wel diverse bijeenkomsten verspreid over het jaar. Vier keer per jaar - in Golfe-Juan, Brienne, Boulogne-sur-Mer en Eckmühl (Duitsland) - zet Frank Samson zijn bril af, schikt hij zijn pruik op zijn (kale) hoofd, zet hij de beroemde steek op en trekt hij het uniform van kolonel van de Garde aan om de roemrijke militaire manoeuvres weer tot leven te brengen en de grootse gebeurtenissen van de Napoleontische heerschappij te herdenken.

Net zoals Napoleon Bonaparte in 1815 na de Slag troonsafstand deed, zal ook meester Samson na deze bijzondere reconstructie afscheid nemen van zijn rol en zijn uniform, maar niet zonder zijn rol voor het laatst met panache te hebben vertolkt. Een prachtige manier om afscheid te nemen voor de man die zich met het nodige gevoel voor humor 'Sire' laat noemen!

De namen van de re-enactors die aan de hertog van Wellington, de prins van Oranje en maarschalk Blücher gestalte zullen geven, worden in de eerstkomende weken bekendgemaakt.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0