Chocolatemakers: We geven Amsterdam zijn cacao-identiteit terug!

"We geven Amsterdam zijn cacao-identiteit terug”. Chocolatemakers Enver en Rodney besloten om van het maken van duurzame chocolade hun levensmissie te maken. Ze startten drie jaar geleden hun eigen kleinschalige, ambachtelijke chocoladefabriek in Amsterdam Noord. Vorige maand werden ze uitgeroepen tot de duurzaamste ondernemers van Amsterdam.

Chocolatemakers
Wij zijn Enver en Rodney en we zijn echte chocolademakers. Duurzaam ondernemen is de basis. Ze werken dus alleen met biologische cacao, suiker en melkpoeder. Dat is ook veel beter voor de boeren en hun families, want door een biologische teelt worden ze niet blootgesteld aan chemicaliën en pesticiden. Dat vinden zij van cruciaal belang: ze willen echt dat wat ze doen milieuvriendelijk, duurzaam, sociaal en biologisch is.

Duurzame chocolade
Chocolade wordt in arme landen gemaakt maar in rijke landen geconsumeerd. Dat maakt de chocolade-industrie bijzonder beladen. Chocolade weerspiegelt de wereldproblematiek van een mega-industrie: de boer is er de afgelopen vijftig jaar niet op vooruit gegaan en de natuur is er zelfs hard op achteruit gegaan. Aan de andere kant is chocolade natuurlijk een topproduct qua emotie, ervaring en smaak. Daarom willen Enver en Rodney de productie van chocolade duurzaam maken.Dit doen zij onder andere doordat zij de enigen in Nederland zijn die van boon tot reep werken: we zijn naast merkeigenaar ook producent. "Als je cacaobonen van een goede kwaliteit wilt, moet je weten wat de boer doet, hoe hij de cacaobonen fermenteert en hoe hij ze droogt."Aldus Enver en Rodney. Daarom werken ze samen met boeren in Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru. Ze kopen de biologische cacao direct bij hen in voor een eerlijke en goede prijs. Ze zien de boeren dan ook niet als leverancier en afnemer, maar als gelijkwaardige partners. Hun moeite wordt beloond; in oktober 2014 wonnen zij de Damprijs, de prijs voor het duurzaamste bedrijf van Amsterdam. 

Gelijkwaardige samenwerking
Deze gelijkwaardige samenwerking is uniek in de cacao-industrie. In Ghana bijvoorbeeld, is de cacao-industrie als een soort ruitenwisser over het land gegaan waardoor het land gedegradeerd is achtergebleven. Wie verantwoordelijkheid neemt, zou die gedegradeerde stukken weer opwaarderen met landbouw of natuur. Door biologisch te telen, zorgen Enver en Rodney er met de boeren waarmee ze samenwerken voor dat de natuur geen schade wordt toegebracht. "Want als je de wereld wilt veranderen moet je niet een deeltje van het proces veranderen en hopen dat het beter wordt. Je moet heel de keten veranderen". Aldus Enver en Rodney. 

Leerzaam
Enver en Rodney geloven dat ze de cacao industrie meer zichtbaar kunnen maken in Amsterdam. Ze denken dat maar weinig mensen weten dat Amsterdam de grootste cacaohaven heeft van de wereld. Bij Enver en Rodney kunnen er workshops gevolgd worden en komen er ook regelmatig schoolklassen langs. Zo delen zij de kennis en laten ze zien hoe voedsel word gemaakt. Maar ook laten zij zien hoe je duurzaam kunt onderen en dat het mogelijk is om schoon te produceren. Daarnaast geven ze Amsterdam zijn cacao-identiteit weer terug. Chocoladefabrikant Van Houten is ooit begonnen op de plek waar de jongens nu zijn. Ergens op een klein zolderkamertje en zij brengen dat stukje historie weer terug maar dan 150 jaar later. Enver en Rodney zeggen niet dat zij nu een Van Houten zijn maar wel heben ze een zelfde soort bedrijfje. Ze gaan dus eigenlijk terug in de tijd om de toekomst van chocolade opnieuw uit te kunnen vinden.

Reageren