Keizerskapel Antwerpen

Horizontal tabs

Beschrijving

 

De keizerskapel blijft voor velen nog een verborgen parel in de stad. Ze is gelegen in de Keizerstraat, niet ver van het Rockoxhuis en staat ook bekend als Sint-Annakapel of Droogscheerderskapel. In 1513-14 werd ze als ambachtskapel en statussymbool gebouwd door de lakenbereiders of droogscheerders.

In het midden van de zeventiende eeuw onderging de kapel een barokke renovatie. Grote namen uit de geschiedenis van de Antwerpse beeldhouwkunst droegen hun steentje bij: Verbrugghen, Quellinus, Colyns de Nole, Kerrickx, om er maar enkele te noemen. Ook het gotische stergewelf kwam in die periode tot stand. Het werd in 1670 geschonken door een dame die in het klooster ging en zich hier letterlijk en figuurlijk de hemel kocht. Ook de relikwie van de Heilige Liborius, verworven in 1674, was een publiekstrekker. De middelen die zijn offerblok opleverden werden geïnvesteerd in de verdere decoratie van de kapel. Onder meer een prachtige vloer en een barok portaal zijn daar nog steeds de zichtbare getuigen van. Dit zijn maar enkele verhalen uit de rijke geschiedenis van de kapel.

In de 18de eeuw werd de kapel een tijdlang gesloten onder het Franse Concordaat. In 1800 heropende ze voor de katholieke eredienst als hulpkapel van de naburige St.-Carolus Borromeuskerk. Ze werd op dat moment privé-eigendom en onderging een neogotische renovatie. De muurschilderingen van toen werden bij de renovatie grotendeels opnieuw overschilderd. De glasramen van Leopold Pluys zijn wel nog zichtbaar. Er werden ook tal van cenotafen en epitafen aangebracht die verwijzen naar de privé-eigenaars.

In 1899 kwam de kapel in het bezit van de Witte paters van Afrika, die het klooster ernaast bewonen, maar sinds 1989 is ze opnieuw in privéhanden. In 2012-2013 vierde de kapel haar vijfhonderdjarig bestaan. Een brand in de crypte op de nationale feestdag 21 juli 2012 gooide letterlijk roet in het eten. Het rampenplan van de stad werd afgekondigd en werd uitstekend opgevolgd. Het feestprogramma werd geannuleerd en de geplande activiteiten gingen in rook op. 

Het gebouw stond bijna een jaar in de steigers voor een nieuwe renovatie. Het restauratieproces werd succesvol voltooid door de samenwerking van de vzw Keizerskapel, de stad Antwerpen, architect Rutger Steenmeijer en Madeleine Manderyck (Agentschap Onroerend Erfgoed). Spectaculair was de reiniging van de crypte en de Sint-Annagang die een letterlijk een ‘peeling’ kregen. Ook de rest van de kapel kreeg een ‘make over’. Op Open Monumentendag 2013 opende de gerestaureerde kapel opnieuw haar deuren.

De renovatie na de brand had tot doel om het gebouw in haar oorspronkelijke staat te herstellen. Het interieur werd opnieuw geschilderd naar het oorspronkelijke coloriet van de 17de eeuw. Schilderijen en beeldhouwwerken kregen een professionele restauratiebeurt. Vermits de kapel volledig in de stellingen stond had dit als voordeel dat het interieur en de kunstwerken onderzocht,  bestudeerd  en gefotografeerd konden worden, vanuit standpunten die anders niet toegankelijk zijn. Ook voor de conservator/kunsthistoricus bood dit uniek studiemateriaal.

Naast de renovatie als gevolg van de brand werden er ook extra werken uitgevoerd zoals het behandelen van de zolder tegen houtworm, een nieuwe verwarmingsinstallatie, vernieuwing van de elektriciteit, nieuwe verlichting en een alarmsysteem. Dit om het gebouw een veiliger toekomst te verzekeren. Het toeristisch paneel van de stad Antwerpen heeft al vele Antwerpenaren en toeristen de weg naar de kapel gewezen.

Momenteel is het in de eerste plaats een museum. De witte paters van Afrika gebruiken de kerk regelmatig voor hun diensten. Verder wordt ze gebruikt voor erediensten op aanvraag: huwelijken, dopen, begrafenissen, maar ook voor concerten, congressen, vergaderingen, tentoonstellingen en evenementen. De kapel openstellen voor een zo groot mogelijk publiek en met respect voor het religieuze karakter van het gebouw is ons doel. Tot slot is er de taak om de toekomst van dit gebouw te verzekeren.

Adres

Keizerstraat
2000 Antwerpen, België

Openingstijden

elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00u

Telefoonnummer

0499 61 20 48

Facilities

  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0