Karel Frans Gommaar Buls

Buls was van opleiding goudsmid, net zoals zijn vader. Hij volgde beroepsonderwijs aan het Koninklijk Atheneum te Brussel, daarna volgde hij tekenacademie.  Hij leerde de stiel eerst in Parijs en ronde zijn studies af in Rome( Italië). Hierdoor was hij een polyglot die naast zijn moedertaal  Nederlands ook nog Frans, Engels, Duits, Italiaans en Latijn sprak. Hij bleef werken als goudsmid in de zaak van zijn vader tot 1878. Hij was een jaar eerder in de politiek gestapt. Zo was hij van 1877- tot 1899 gemeenteraadslid van Brussel. waarvan tussen 1879 en 1881 schepen en  van 1881 tot 1899 burgemeester. Hij was ook volksvertegenwoordiger voor de Liberale Partij. Hij bouwde in Brussel, dat snel aan het verfransen was, een deels Nederlandstalig onderwijsnet van overheidsscholen uit (de zogenaamde "transmutatieklassen"). Het Hoofdstedelijk atheneum Karel Buls in Laken werd naar hem genoemd.

 In 1864 stichtte hij de Ligue de l'Enseignement om de schoolopleiding te bevorderen met uitzicht op het analfabetisme van de bevolking. De pilootschool zag het daglicht in 1875. 

Dankzij Buls werden verschillende historische gebouwen van de sloop gered. In 1852 werd een van de gildenhuizen van de Grote Markt, namelijk de Sterre gesloopt onder het voorwendsel dat het verkeer erdoor belemmerd werd. Op last van burgemeester Karel Buls werd het in 1897 gereconstrueerd in zijn huidige vorm. Het gebouw rust op een zuilengang die het verkeer vergemakkelijkt. Onder het gebouw werd een gedenkplaat ter ere van Karel Buls aangebracht. Het straatje tussen de Sterre en het Stadhuis kreeg de naam van Karel Buls. In zijn publikatie "Esthetique des villes" beschreef hij zijn voorliefde voor de organisch gegroeide stad. Meermaals kwam hij daardoor in aanvaring met koning bouwheer Leopold II. Uit onvrede met de stedenbouwkundige ambities van Leopold II i.v.m de aanleg van de Kunstberg . Hierdoor nam hij ontslag op 16 december 1899. Daarna begon hij aan zijn tweede leven. Hij was voorzitter van het historisch studiecomité van Oud-Brussel, dat door het College in 1903 tot stand gebracht werd. Hij begon ook aan een reeks van grote wereldreizen waarvan hij opmerkelijke foto's en tekeningen meebracht. Hij stierf op maandag 13 juli 1914.

Tijdens de betogingen van 1884 creëerde hij een neutrale zone om de democratische instellingen in de wijk rond het Warandepark te beschermen. Men is hem veel officiële bestellingen voor schilderijen en foto's verschuldigd die Brussel aan het eind van de 19de eeuw vereeuwigden. Charles Buls nam deel aan de regeringsonderhandelingen om een zeehaven en een goederenstation onder te brengen in de industriële opslagplaats Thurn en Taxis. Hij overwon de problemen betreffende de verbinding tussen de bovenstad en de benedenstad.

Buls richtte de KVS op en slaagde erin koning Leopold II op 13 oktober 1887 naar de schouwburg te lokken om er in het Nederlands een toespraak te houden. Een koninklijke primeur.

Buls was als vrijmetselaar lid van de Grootoosten van België.

Functie / titel:
Burgemeester van Brussel.
Geboorte- en sterfdatum:
13 oktober 1837 / 13 juli 1914
Plaats geboorte:
Brussel
Plaats sterven:
Elsene
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Brussel,Parijs, Italie, Elsene

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0