Het Hortamuseum

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Hortamuseum is ondergebracht in het eigen huis en het atelier van de architect Victor Horta (1861-1947). Beide panden werden gebouwd van 1898 tot 1901 en zijn typerend voor het hoogtepunt van de art nouveau. Het interieur van het woonhuis bleef grotendeels bewaard: mozaïken, glas-in-loodramen, meubilair, muurschilderingen vormen een harmonieus geheel dat tot in de kleinste details blijk geeft van subtiliteit. Het museum is tevens een centrum voor onderzoek naar Victor Horta en de art nouveau.

De huizen

De huizen bevatten drie trappenhuizen: één voor de bewoners, één voor het architectenbureau dat hier was ondergebracht en een derde voor de bedienden. Maar het is vooral de plattegrond en het vernieuwend ruimteconcept van het huis dat baanbrekend was: de kamers geven uit op het met een glazen lichtkoepel bekroonde trappenhuis, waardoor de lichtinval sterk wordt bevorderd.

Documentatiecentrum

Het documentatiecentrum van het Museum bestaat uit de persoonlijke archieven van Victor Horta, in depot gegeven door de stichting Jean en Renée Delhaye, een fototheek gewijd aan het werk van de architect, en een in de art nouveau gespecialiseerde bibliotheek.  Zo bevat het archief: 800 gipsafdrukken van Horta's ontwerpen van deurklinken, klokken of grafmonumenten, architectuurplannen, foto's van interieurs. Dit documentatiecentrum is uitsluitend te consulteren op afspraak
 

Adres

Amerikaansestraat 25
1060 Brussel (St-Gillis), België

Openingstijden

van 14.00 u tot 17.30 u van dinsdag tot en met zondag. Het laatste bezoek vindt plaats om 17.15 u. De voormiddagen zijn gereserveerd voor groepsbezoeken.

Telefoonnummer

+32 2 543 04 90

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0