Museum voor de Geschiedenis van de wetenschap van de UGent

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen huisvest de collectie historische wetenschappelijke instrumenten van de Universiteit Gent. Aan de hand van de technologische vooruitgang van deze instrumenten schetst dit museum de geschiedenis van de verschillende wetenschapstakken. 

De collectie bestaat voornamelijk uit 19de- en 20ste-eeuwse instrumenten. Er zijn ook oudere objecten, zoals de verzameling oude drukken (16e eeuw) en enkele historische microscopen (o.a. de 17de-eeuwse microscoop van Van Leeuwenhoek uit de collectie van Henri Van Heurck). Er zijn ca. 10.000 wetenschappelijke instrumenten, waarvan er ongeveer 850 permanent worden tentoongesteld. Naast deze collectie is er een archief, een beperkte foto- en filmcollectie en een bibliotheek. Het grootste deel van de huidige collectie is afkomstig uit het patrimonium van de uni-versiteit. De UGent blijft de voornaamste bron van nieuwe collectiestukken. Soms-wordt de verzameling aangevuld via legaten en schenkingen door instellingen en par-ticulieren. Hiertoe behoort o.a. de verzameling van de voormalige vzw Antwerps Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (AWIE).

Verschillende Gentse wetenschappers worden in dit museum in het licht gezet, zoals Joseph Plateau (de vader van de film), Leo Baekeland (de uitvinder van de eerste kunststof), en August Kekulé (de grondlegger van de aromatische chemie). Je kan er ook een aantal opmerkelijke collecties bezichtigen, zoals de collectie historische en hedendaagse microscopen, verschillende elektriseermachines en een uitgebreide verzameling landmeetkundige instrumenten. Het museum toont niet enkel instrumenten die voor onderzoek werden gebruikt, maar ook demonstratietoestellen bij het wetenschappelijk onderwijs. Zo verzamelde Joseph Plateau tientallen natuurkundige instrumenten. Bij het plantkundeonderwijs gebruikte men dan weer prachtige bloemmodellen uit papiermaché.

Van de ca. 10.000 objecten zijn er ongeveer een 8.000 geregistreerd in Access. Nagenoeg 80% van de kerncollectie (met name wetenschappelijke instrumenten en demonstratietoestellen) werd gefotografeerd. Daarnaast zijn een aantal digitalisatie-projecten lopende (bv. de collectie epidiascoopplaten). Uit de collectie 'Oude Drukken' werden diverse werken opgenomen in het Google digitalisatieproject via de centrale bibliotheek van de Universiteit Gent.

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen heeft een eigen website met praktische informatie, de geschiedenis van het museum en de hoogtepunten uit de collectie. Het museum is open van maandag tot vrijdag. 

Adres

Krijgslaan 281 gebouw S30
9000 Gent, België

Openingstijden

Van maandag tot vrijdag: 10 - 12 uur en van 14 tot 17 uur.
Gesloten in het weekend en op universitaire sluitingsdagen.

Telefoonnummer

+32 9 264 49 30

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0