Nacht van de Rechtsstaat 2015

Terug in Felix Meritis: de Nacht van de Rechtsstaat! Hét rechtsstatelijke evenement met onder meer debatten en lezingen. Actuele vraagstukken worden tegen het licht gehouden, steeds vanuit het perspectief van de rechtsstaat. 'De Nacht' beleeft dit jaar zijn vijfde editie! Op 27 november 2015, 19 uur in Amsterdam.

Meer informatie en tickets op www.nachtvanderechtsstaat.nl 

Actuele thema's rond Uitsluiting en de Rechtsstaat!

De afgelopen decennia is de samenleving in hoog tempo veranderd en complexer geworden. Wat betekent dat voor de rechtsstaat Nederland? Welke rol kan en moet de wetgeving spelen in een pluriforme samenleving? Hoe kan de rechtsstaat als verbindend principe in de Nederlandse samenleving functioneren?

Dit waren de uitgangspunten in 2010 toen de Nacht van de Rechtsstaat zijn eerste editie beleefde. De afgelopen jaren hebben we deze thema's uitgediept, de actuele ontwikkelingen op de voet gevolgd en vele sprekers mogen ontvangen waaronder: Piet Hein Donner, Eberhard van der Laan, Beatrice de Graaf, Inez Weski, Paul Cliteur, Ybo Buruma, Gerard Spong, Maxim Februari, Amade M'Charek, Maurice de Hond, Lodewijk Asscher, Fred Teeven, Geert Corstens en nog vele anderen.

Nu Europa geconfronteerd wordt met terroristische aanslagen wordt de rechtsstaat ernstig op de proef gesteld. Reflectie op de gevaren die de rechtsstaat bedreigen is meer dan ooit nodig.

Een greep uit het programma:
Tijdens de Nacht staan jongeren in lezingen en debat zij aan zij met gerenommeerde sprekers uit de rechterlijke macht, wetenschap, politiek en media.
Een rechtbank, met een jongerenjury en ‘rechter’ Alex Brenninkmeijer, buigt zich onder meer over willekeur in de rechtsstaat en de klachtenprocedure bij de politie. Zowel jonge als gevestigde denkers krijgen ruim baan in het programmaonderdeel ‘DeFusie Live’. Hoogleraar Ernst Hirsch Ballin (Tilburg University, UvA) bespreekt de inzet van krijgsmacht in den vreemde en verantwoording aan het parlement daarover.

‘Mister Europe’ Herman van Rompuy zal de Rechtsstaat Lezing uitspreken, daarnaast is er voor elk wat wils in de zeer gevarieerde festival-achtige programmering:

Naast de live Rechtbank, o.a. een filosofische talkshow, naast de Rechtsstaatlezing panelgesprekken over tal van kwesties die aan de rechtsstaat raken, films, foto-exposities, zang, dans en spoken words. Dat is een greep uit de veelzijdige programmering die het festivalkarakter van de 5e editie van de Nacht van de Rechtsstaat kenmerkt.

Meer informatie en tickets op www.nachtvanderechtsstaat.nl

De Nacht van de Rechtsstaat wordt georganiseerd door Genootschap Felix Meritis, Tilburg University en Kennisplatform Integratie & Samenleving. Stichting Democratie & Media en V-fonds ondersteunen de Nacht. Met if then is now als mediapartner!

 

Datum:
27 november 2015
Points of interest:
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0