Geldersche Toren

Horizontal tabs

Beschrijving

De Geldersche Toren is een zware ronde verdedigingstoren, gelegen in Spankeren (gemeente Rheden) in Gelders Arcadië. Het hoofdgebouw met bijgebouwen en omgeving hebben sinds 2001 een monumentale status. De toren is in particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek.

Hertog Karel van Gelre, graaf van Zutphen liet de toren bouwen in 1535. Voordien heeft er ook een toren gestaan, waarvan de fundamenten dateren uit de dertiende eeuw. Het is goed mogelijk dat de latere toren op deze fundamenten is gebouwd. Op 22 februari 1624 werd de Geldersche Toren geplunderd door Spaanse troepen onder leiding van graaf Hendrik van den Bergh, een volle neef van prins Maurits.

Vanaf de vroege achttiende eeuw kwam de Geldersche Toren in het bezit van de familie Van Rhemen (Van Broeckhuijsen). De omgrachte toren lag toen aan een voorplein met twee bijgebouwen. Aan weerzijden van de oprijlaan lagen weilanden en boomgaarden. Rond 1845 werd het koetshuis vernieuwd en rond het huis een landschapstuin aangelegd. De toren was inmiddels erg in verval geraakt. Een ingrijpende verbouwing was noodzakelijk. Alexander van Rhemen liet architect Jan Brink Evers een ontwerp maken. In 1868 werd de oude toren tot aan de eerste verdieping afgebroken en kwam er in neogotische stijl een nieuw gedeelte bovenop. In dit bovenste deel nam Alexander zijn intrek. De buitenmuren werden grijs gepleisterd. Eind negentiende eeuw werden een nieuw koetshuis, dienstwoning en oranjerie gebouwd. Vanaf de Toren loopt een rechte oprijlaan met forse eiken erlangs als zichtas naar de toren van N.H. kerk van Spankeren.

Eigendom

De Geldersche toren was vanouds in bezit van de graven van Zutphen en later de hertogen van Gelre. De hertogen woonden hier zelf niet. Karel van Gelre schonk de toren aan zijn bastaardzoon Karel van Gelder de Jonge (ca. 1515 - 1576), heer tot Spankeren en Geldersweert. Via een hele reeks eigenaren waaronder Alexander van Rhemen die de toren in 1868 liet verbouwen, kwam in 1979 het kasteel en de landerijen in bezit van de antiquair en kastelenliefhebber H.B.M Ruyten. Hij liet het geheel restaureren. Heden wordt de toren bewoond door zijn zoon R.H.P.A Ruyten.

Meer informatie en downloaden van de fietsroute Gelders Arcadië:

Adres

Zutphense straatweg 4
6956 AC Spankeren

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0