Een heel voorspoedig Nieuwjaar (Boldog Új Évet) voor iedereen en goed om te weten dat...

Zoals waarschijnlijk overal worden ook in Hongarije met de jaarwisseling regels en vooral ook de tarieven aangepast. Dat is vooral gunstig voor vadertje staat, dan-wel oompje Viktor, wanneer er geen of nauwelijks tegenspraak te verwachten valt (of zin heeft) zoals bij het bepalen van de hoogte van verkeersboetes en andere aan het verkeer verwante zaken.

Voor zover hier en daar op het Internet gepubliceerd is, geef ik hier samenvatting van de meest opvallende tarieven. Niet compleet en waarschijnlijk zullen er in de loop van het jaar ook nog wel aanpassingen naar boven plaats gaan vinden waar we nu nog geen weet van hebben en waar we dus ook geen rekening mee kunnen houden.

Mini-spoorbaantje 

Het lijkt mij hoe dan ook interessant om met de officiële Hongaarse motivatie rekening te houden: het aantal verkeersslachtoffers is zo hoog dat hoge straffen op overtredingen te rechtvaardigen zijn om zo het aantal slachtoffers terug te dringen.

U en ik weten het natuurlijk wel, het niet hebben van een (geldig) (traject) autobaan vignet of het niet genoeg betalen voor het parkeren zijn geen gevaar opleverende overtredingen, het levert Viktor in ieder geval weer een paar "dwarsliggers" op voor zijn (EU gesubsidieerde) privé mini spoorbaantje van zijn dorps-thuis naar zijn dorps-voetbalstadion.

Snelwegbelasting

 Om te weten welke snelwegbelastingen (TOL gelden) u moet betalen verwijs ik U graag naar http://www.autopalyamatrica.hu/, voor alle mogelijke soorten van informaties. Ondanks dat op die website vlaggetjes staan om een Engelse of Duitse vertaling te kunnen lezen, werkt dat (nu nog) niet. Wanneer U wel al weet welke wegenbelasting(en) U voor welke weggedeelten U moet betalen, kunt u eventueel vanuit deze website doorklikken naar http://www.voxpay.hu/egyedi-fizetesi-rendszer/bankkartyas-fizetes, waar U eventueel al vanuit Nederland kunt betalen. Bewaar de bevestiging goed en tenminste tot een jaar na afloop van de virtuele sticker.

 Controle vindt onderweg plaats met vaste en mobile camera-nummerplaat-registraties. Voor touringcars en vrachtverkeer gelden andere regels: zij moeten ook betalen voor verschillende regionale hoofdwegen, waar personenauto's, motoren en aanhang-wagentjes niet hoeven te betalen.

Vignet

 Hongarije is in dat opzicht zeker geen ontwikkelingsland meer! Wanneer U er onverhoopt niet uit mocht komen, benzine stations met het Autópálya logo kunnen U over het algemeen vertellen welke zogenaamde 'vignetten' u nodig hebt, of kunt gebruiken, voor uw route en tot waar ze dan geldig zijn. Een indicatie voor de tarieven geeft het tabelletje onderaan dit artikel, waarin de verticale kolom het soort voertuig aangeeft en in de kopregel de geldigheid: de 10 daagse week, een maand, en een jaar (opgesplitst naar het hele land en de provincies).

Een andere interessante wetenswaardigheid is dat Hongarije wordt volgestouwd met de meest moderne en geavanceerde snelheidsmeters die de automobilisten zo geraffineerd en ongemerkt mogelijk te grazen proberen te nemen, zoals in weg-markeringszuiltjes (alleen snelheid) maar ook met 170 camerasystemen boven wegen die niet alleen maar de snelheid meten, maar ook registreren of de handen wel aan het stuur zijn (niet telefoneren en zo), of de gordels wel gebruikt worden, of alle lampen het (buiten de stad) en zo wel doen en, wanneer voor de betrokken weg van toepassing, of de wegenbelasting (tol) wel betaald is.

Afrekenen aan de grens

Automatische installaties kunnen buitenlandse auto's (kentekens) herkennen en sturen hun bevindingen zelfs direct naar de grensposten om afreken problemen zoveel mogelijk te voorkomen...
De totale investering in snelheidscontrole beloopt grofweg 720 miljoen Forinten in een land waar de overgrote meerderheid niet meer dan 150e Forint bruto per maand krijgt (verdienen doen de Hongaren gemiddeld veel meer)! Viktor heeft dus maatregelen getroffen om de investering er dubbel en dwars uit te halen.

Tenslotte, ik heb het al even aangestipt, kunnen boetes voor buitenlanders aan de grenzen worden afgerekend. Bij aanhoudingen worden ongeregeldheden in of met autopapieren (voor zover ze herkend worden(!)) ook door de Hongaarse politie direct in rekening gebracht! Waarschijnlijk zullen de Hongaren zelf redelijk snel voorzichtiger gaan rijden, niets vermoedende buitenlanders zijn door hun naïviteit gemakkelijker prooien en kunnen meestal ook iets gemakkelijker betalen dan de Hongaren zelf.

Hoogte boetes

Een samenvatting van de boetes voor zover we die op Hongaarse websites hebben gevonden:
In een plaatje bovenaan de bladzijde staan al de belangrijkste snelheidstarieven in een tabel, inclusief de maximale snelheidsmeter afwijking compensatie. De snelheden staan aangegeven voor de weg-type begrenzing: in de stad, buiten de stad en autosnelweg. Andere max. snelheden voor omstandigheden zoals 'werk in uitvoering' worden volgens andere maatstaven beboet. De indicatie '##e Ft.' staat voor (ezer) duizend Forint. Dat is naar de gemiddelde koers grofweg '##' x 3 Euro.

Vervolgens:

Rijden onder invloed (> 0,00 ‰)                                                                       20e Ft.
Rijden onder invloed (> 0,00 ‰), beroepschauffeurs                                       25e Ft.
Over een doorgetrokken streep rijden                                                              30e
Ft.
Geen of verlopen APK, 3, 6 of 9 maanden                                                       
40e, 50e, 60e 
Onrechtmatig gebruik van lichtsignalen of toeter                                             
20e Ft.
Onrechtmatig gebruik van mistlampen                                                            
15e Ft.
Rijden zonder toonbaar rijbewijs                                                                       20e
– 25e Ft.
Niet handsfree telefoneren                                                                               
30e Ft.
Niet gebruiken van de veiligheidsgordel, afh. van weg-type                             10-15-20e Ft.
Door het rode licht rijden                                                                                    50e Ft.
Door rode overweg verlichting rijden                                                                 60e Ft.
Verplichte rijrichting negeren                                                                             50e Ft.
Stoppen waar niet gestopt mag worden                                                           
30e Ft.
Zonder geldige reden op vluchtstrook stoppen                                                
40e Ft.
Rijden op de vluchtstrook                                                                                 
100e Ft.
Onrechtmatig gebruik van een busstrook (te vroeg voorsorteren enz.)           
20e Ft.
Rijden op een busstrook                                                                                   30e Ft.

In verhouding tot de Hongaarse inkomens zijn dat stevige tarieven die ook voor de Hongaren zelf gelden!

Tenslotte nog een politieke afbeelding: De afbeelding van een lijstje met betrouwbare politici en de vraag is, zijn we nog iemand vergeten?

Tags

Reageren