Koninklijke foto’s van Vincent Mentzel

Vanaf 1 april zijn in Paleis Het Loo de ‘Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel’ te zien. Het is een overzicht van bijzondere beelden van de koninklijke familie. Doordat Mentzel dichtbij de familie mocht werken, ontstonden soms unieke foto’s. Het is een mooi tijdsbeeld van Nederland en de Oranjes tijdens de periode dat Beatrix koningin was.  

Het werk van Vincent Mentzel was gedurende zijn journalistieke carrière van 40 jaar beeldbepalend voor NRC Handelsblad. Door zijn brede perspectief als fotojournalist legde Mentzel niet toe op een specifiek genre of onderwerp. In zijn omvangrijke oeuvre staat steeds de mens centraal. Een speciale plaats wordt ingenomen door de Koninklijke familie.

Nederlandse gulden

Met koningin Beatrix, Prins Claus en hun gezin ontstond in de loop der tijd een bijzondere band. Mentzel werd diverse keren gevraagd een officieel portret te maken. Ronduit statig zijn de twee meest bekende portretfoto’s die hij van Koningin Beatrix maakte. Ze vormden de basis van haar portret op de Nederlandse gulden en de bekende ‘stippelpostzegel’.   

Met zijn journalistieke oog aarzelde Mentzel niet om ook de meer informele momenten tijdens zijn contact met de Koninklijke familie vast te leggen. Gekoppeld aan de originele blik van de fotograaf levert dit een bijzondere reeks beelden op, die wordt gekenmerkt door een informeel, soms zelfs luchtig, maar altijd respectvol karakter.

Datum:
1 april 2016 / 21 augustus 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1