Het boek van binnen in Meermanno

Museum Meermanno viert het Jaar van het boek 2016 met de tentoonstelling ‘Het boek van binnen. Een ode aan de makers van het boek door de eeuwen heen’.

De tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en middeleeuws handschrift tot interactief e-book en 3d-geprinte boekband. De makers van het boek staan hierbij centraal. Zo zien we de middeleeuwse schrijver die in de marge aantekeningen achterlaat voor zijn collega’s, de vroegste drukkers die worstelen met de mogelijkheden van de drukpers en letterontwerpers die streven naar de best leesbare letter.

Houten drukpers

Internationaal gerenommeerde boekvormgevers Irma Boom en Joost Grootens vertellen over het maken van een bijzonder boek. Ook de ontwikkeling van Printing on Demand en de trend van vaak jonge ontwerpers om weer mooie en bijzondere boeken te maken komt aan bod. Hoe zal het boek er in de toekomst uitzien? Het publiek wordt uitgenodigd hierover mee te denken.

Naast bijzondere boeken is er een model van een achttiende-eeuwse houten drukpers te zien. En ook opengewerkte modellen van middeleeuwse boekbanden, handgeschilderde miniaturen in middeleeuwse handschriften en houtsneden en gravures.

Papierscheppen

Ook de materialen en gereedschappen waarmee boekenmakers werkten en werken zijn te zien. Wat is het verschil tussen een vel papier en een vel perkament? Hoe is het om met een ganzenveer te schrijven? Waarom moeten de letters in spiegelbeeld worden gezet om te kunnen drukken? Je kunt het allemaal ervaren in deze tentoonstelling.

Ieder zaterdag kunnen bezoekers gratis deelnemen aan de workshop ‘Schrijven als een monnik’ en iedere zondag werkt een echte drukker aan de drukpers en kan het publiek ook zelf iets drukken. Aanvullend wordt een reeks workshops door vakdocenten aangeboden aan zowel volwassenen als kinderen. Papierscheppen bijvoorbeeld, Turks marmeren, boekbinden, linoleum snijden en perkament maken.

Workshops

Er zijn ook bijeenkomsten met ontwerpers als Joost Grootens, ontwerpbureau Trapped in suburbia, en boekwetenschappers Sylvia van Zanen en Karin Scheper.

• Zaterdag 9 april, workshops papier maken door Els ter Horst;
• zaterdag 23 april, workshops Turks marmeren (ebru) door Yusuf Akkaya;
• zaterdag 21 mei, workshops lino type door Henriette Boerendans

Houd de agenda in de gaten voor meer evenementen.

Datum:
20 februari 2016 / 29 mei 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0