Alle Catharina’s, Kate’s en Katja’s gratis naar Hermitage Amsterdam

Op woensdag 7 december, de dag dat kroonprinses Catharina-Amalia haar dertiende verjaardag viert en de heilige Catharina wordt herdacht door de oosters-orthodoxe kerk, heeft iedereen die Catharina heet, of een hiervan afgeleide voornaam draagt als Kate of Katja, op vertoon van een identiteitsbewijs gratis toegang tot de tentoonstelling Catharina, de Grootste.

In het café-restaurant zijn die dag zoete favorieten van Catharina de Grote verkrijgbaar, zoals huisgemaakte zwarte bessensmoothie en Pavlova taart, een mousse van passievrucht en meringue.

Mythes

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en hofintriges.

Sommige mythes horen inderdaad in het rijk der fabelen. Andere zijn helemaal geen mythes, want echt waar. Catharina de Grote (1729-1796) zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral  veel tot stand.

Fijne neus

Ze had een enorme passie voor kunst. Ze heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie. Ze was een verlicht despoot, die correspondeerde met Voltaire en Diderot. Ze had bij dat alles een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potjomkin.

De 14-jarige Duitse prinses die naar Rusland kwam, ontwikkelde zich tot de belangrijkste vrouw in haar tijd. Ze was de diamant die zij zelf sleep.

Afbeelding: 1) Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780-90 (orgigineel 1777-78), olieverf op doek, © State Hermitage Museum, St.-Petersburg, 2) foto Janiek Dam

 

Datum:
7 december 2016

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0