De zinderende wereld van Joep Luijckx

Pointillistische schilderijen, foto’s , keramiek en beelden van Joep Luijckx waren onlangs te bewonderen in de Amsterdamse MLB-galerie. Zijn laatste werk gaf tevens de titel aan de tentoonstelling: ‘Zindering’.

Ik spreek Joep Luijckx in de galerie. Met lang krullend haar, een grote baard en een bandje om zijn hoofd geeft hij enthousiast toelichting bij zijn werk. Het wordt helemaal gezellig als een oude kunst-collega, die hij bijna veertig jaar niet heeft gezien met zijn vrouw erbij komt zitten. Luijckx: “Ik maak etherische kunst. Ik probeer het ongrijpbare, de trilling van het landschap te verwoorden in de kunst. Vandaar de titel ‘Zindering’.”

Oneindig licht

Toen hij 12, 13 jaar oud was las hij een uitspraak van Socrates: ‘Alles is niets en niets is alles’. Er lichtte iets bij hem op. “Dat sloot aan bij mijn gedachten over het ‘ongrijpbare’. Ik vond en vind het boeiend hoe het leven in alles zit.” Luijckx is gelovig, zegt hij, “maar niet in een godsdienst. We hebben onszelf gecreëerd.”

Met zijn kunst geeft Luijckx zowel vorm als inhoud aan het leven. “Ik probeer te laten zien dat stilte belangrijker is dan herrie en dat liefde is belangrijker dan wat dan ook. Ik laat de stilte en de schoonheid van het landschap zien. Daarvoor heb je ook de storm nodig. Zonder storm geen sereniteit, zonder liefde geen haat. Je kunt de positieve kant benadrukken, of de negatieve. Ik ben liever positief, maar ik ben er niet altijd toe in staat.”

Heeft Luijckx, een sleutelwerk, een werk dat als  kantelmoment’ fungeerde? Joep Luijckx: “Ik heb zoveel sleutelwerken. Het is moeilijk daar een antwoord op te geven. Maar een schilderij kan ik nooit meer maken. Dat is het werk ‘Zindering’. Het staat ook op het affiche van de tentoonstelling. Je ziet een landschap, de horizon, een oneindig heelal. Ik verkoop het nooit. Je ziet oneindige stilte, oneindig licht. Het licht wordt als positief gezien. Leonard Cohen zong ‘Uit de barst komt het licht’.”

Op de tentoonstelling hangt een ander schilderij met de titel ‘1953’. “Het gaat over de grootste ramp, maar zelfs daarbij is er altijd licht. Licht komt altijd te voorschijn, het is de hoop. Zonder het licht kan de mens niet leven. Licht geeft warmte, maar vuur vernietigd ook.”

Spiraalachtige vormen

Joep Luijckx is al zijn leven lang kunstenaar. “Toen ik zes jaar was zei mijn vader dat ik later naar Academie moest. Ik tekende al in perspectief. Ik maakte ook beeldjes en ik kreeg toen ik een jaar of elf was een fototoestel. Ik heb nooit een keuze kunnen maken tussen beelden, tekenen en fotografie. Ik doe waar ik zin in heb. Ik trek me niets aan van de gevestigde orde.”

De veelzijdige kunstenaar Luijckx volgde de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hij woont al 41 jaar op Goeree-Overflakkee. De manier waarop hij schildert is realistisch, surrealistisch dan wel abstract, hij heeft een voorkeur voor het laatste. Steeds zoekt hij naar nieuwe wegen en uitdagingen. Zo maakt hij in zijn atelier table-top foto’s. Met behulp van spiegelende voorwerpen, doekjes, gekleurd papier en kleine zelfgemaakte objecten creëert hij abstracte of surrealistische werelden die hij op foto vastlegt.

Na een periode waarin hij kleine etherische werkjes maakte, ging hij van de ene dag op de andere dag over op spiraalachtige vormen. Op dit moment schildert hij zinderende pointillistische schilderijen, werk dat bestaat uit talloze kleine puntjes. Luijckx ontving in 2014 de Rabobank Cultuurprijs. De jury omschreef zijn werk als een bijzonder samenspel van kleur en licht dat verder reikt dan welke lichtbron ook, krachtig werk waarnaar je wilt blijven kijken.

IJsland

Er hangt ook bijzonder mooi fotowerk op de tentoonstelling, abstract werk gemaakt in IJsland en Ameland. Hij komt bijzonder graag in IJsland. Hij is er al tien keer geweest. Met veel vuur vertelt hij erover. Als zijn oude kunstcollega, die er ook is geweest, van zijn ervaringen vertelt, wordt hij helemaal enthousiast. En daarnaast maakt hij beelden, de meeste staan in de galerietuin. “Sinds anderhalf jaar maak ik beelden van serpentijn.” Het doet denken aan de spiraalachtige vormen van zijn vroege schilderijen.

Op zijn laptop laat hij een foto / filmpje zien van een vogelachtig object dat hij gebouwd had op de top van een voormalige boomstam. Het object blijkt te ‘vliegen’ als de wind waait. Het object was gemaakt in het kader van de jaarlijkse kunstmanifestatie op Goeree-Overflakkee, ‘Kunstkijk’, waarbij hij ook actief is. Luijckx: “Dat is belangrijk. Mensen moeten leuke dingen met elkaar doen. Men moet elkaar niet beconcurreren, maar inspireren.”

“Ieder mens is een trilling” zegt hij tot slot. “Er is niets behalve de trilling. Ik wil de trilling van de wereld schilderen. De verwondering is er elke dag weer. Het leven is schitterend, als je er maar oog voor hebt.”

Afbeeldingen: 1) zindering, acryl op linnen, 2) zindering 2, acryl op linnen, 3) zindering 3, acryl op linnen, 4) beeld serpentijn, 5) en 6) foto Ameland, 7) en 8) foto voetbalstadion van Reykjavik, 9) foto IJsland 1, 10) foto IJsland 2, 11) foto landschap, 12) foto table-top, 13) foto Texel 2016, 14) foto zonder titel   

http://www.joep-art.nl/
http://www.kunstkijk.com/

http://bit.ly/2jHAXQq 

   

  

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1