Tweede beeld Maduro monument onthuld

Op 8 februari, de sterfdag van George Maduro, vond de onthulling plaats in aanwezigheid van HKH Prinses Beatrix van het monument dat Jikke van Loon van de verzetsheld heeft gemaakt.

Toen ik begin augustus meedeed aan de wandeling Caribische helden van Pasado Presente had ik al kennis gemaakt met het eerste beeld van George Maduro op het plein voor Madurodam, ook gemaakt door Jikke van Loon. Dat werd op zijn honderdste geboortedag onthuld. Het was het beeld van de jonge Maduro, gemaakt in lood, een zacht materiaal. Ieder jaar zou een kind zijn naam in het beeld schrijven, dat vervolgens overtrokken wordt met goud.   

Hoe ben je een held?

De centrale vraag in het nieuwe werk, dat op enige meters afstand van het eerste beeld staat, is 'Waar begint dat held zijn nu eigenlijk?' Jikke van Loon: "Met dit werk hoop ik verbindingen tot stand te brengen. Verbinding met de geschiedenis en met de persoon George Maduro. Verbinden van mensen en kinderen met het beste in zichzelf. Verbinding en verankering met het gedachtengoed van vrede en recht."

Jikke van Loon trekt de opdracht voor een standbeeld door naar de huidige behoefte om ons aan iemand te spiegelen: denkers, doeners, helden. Het beeld geeft aan hoe je dat dan doet, held zijn. Kortom een beeld dat de kijker uitdaagt om het stokje over te nemen, de kracht in zichzelf te vinden en ook held te worden.

Goud in lood

Het werk bestaat in feite uit drie elementen: twee beelden en de kijker. Eén beeld portretteert de jonge Maduro, nonchalant tegen een boom geleund, de andere is een beeld van de volwassen Maduro, in heldenpose. De beelden zijn ten voeten uit en in lood gegoten door de Koninklijke Eijsbouts uit Asten.

Het beeld is zacht van structuur, aan verandering onderhevig. In de toekomst wordt jaarlijks op 4 mei tijdens een speciaal herdenkingsmoment de naam van een kind in het lood gebeiteld en met bladgoud ingelegd. Door iedereen die zich aan het uitdragen van recht en vrede verbindt zal het lood in goud veranderen en komt het licht van recht en vrede terug op deze plek. De held George Maduro wordt daarmee tot glanzend voorbeeld voor een nieuwe generatie.

Stroom, het Haagse kunstcentrum, is als adviseur ook bij de realisering van dit kunstwerk in opdracht van Madurodam nauw betrokken geweest.

http://stroom.nl/  https://madurodam.nl/nl/organisatie/geschiedenis/  

 

 

Datum:
8 februari 2017
Points of interest:
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0