Tentoonstelling 'De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’

Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’.

Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. Zo is er de gedrukte versie van de Nederlandse Wikipedia, door de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg en het intrigerende 2nd hand reading van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

De meeste internationale kunstwerken zijn voor het eerst in Nederland te zien: werk van Juan Fontanive (US), Mirabelle Jones(US), Didier Mutel (FR), Rick Myers (GB), Heidi Neilson (US) en Paul Emmanuel (ZA).

De kunst van lezen

Lezen is iets heel bijzonders. Als baby kunnen we het niet; maar we leren snel om het heel vlug te doen. Lezen is niet alleen kijken, het is bladeren, aanraken, zien, onthouden, je concentreren en reageren. Hoe werkt lezen eigenlijk? Hoe bijzonder is bladeren in een boek? Welke soorten lezen zijn er nu we steeds meer van schermen lezen? Hoe ga je als lezer om met woorden, geluiden en beelden die tegelijk op je af komen? En wat doen de kunst en de industrie daarmee? Dit alles wordt ontrafeld in een nieuw type interactieve tentoonstelling met boeken.

Proeflokaal vol interactie

Stap midden in een proeflokaal vol intrigerende installaties van internationale kunstenaars. Stuk voor stuk laten zij je kennismaken met verrassende manier van lezen. Alle zintuigen worden ingezet om te lezen. Stelt u zich eens een speciale bril voor die teksten voorleest die u op dat moment aanwijst. Of foto’s die alleen door de warmte van je hand zichtbaar worden. Lezen is een beleving waarbij meerdere zintuigen met je meelezen. In de tentoonstelling is niet alleen van alles te zien, maar vooral ook te doen. Mis het niet en ervaar het zelf!

Drie voorbeelden: William Kentridge, Carina Hesper en Michael Mandiberg

Voor het eerst in Nederland te zien is 2nd hand reading (2014) van William Kentridge. Hij maakte honderden tekeningen in een Engels woordenboek. Dat werd de basis voor twee manifestaties van ‘bladeren’: een onhandelbaar groot ‘flipbook’ en een meeslepende snelle film. Concentratie tegenover ontroering.

In Like a pearl in my hand (2016) van Carina Hesper zijn haar foto’s van blinde Chinese kinderen bedekt met een zwarte laag thermodynamische inkt. Alleen door je hand op het papier te drukken, worden de portretten van deze vaak in weeshuizen weggestopte kinderen zichtbaar. Een zinnelijke protestuitgave.

Michael Mandiberg schreef een computerscript om Wikipedia te kunnen printen. De Nederlandstalige versie daarvan is voor het eerst in Nederland te zien. Wat virtueel licht als een veertje lijkt, is in wezen massaal. Hoe verhouden deze ‘bevroren’ lemma’s zich tot onze drang om online te reageren?

Samenwerking met openbare bibliotheken

Een voorproefje van de tentoonstelling is vanaf 18 november te zien op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het Huis van het Boek is zeer verheugd dat de eerste ‘mobiele’ presentatie van het Huis van het Boek een plek krijgt in deze bibliotheek.

Huis van het Boek

‘De kunst van lezen’ is een tentoonstelling van het Huis van het Boek, een gezamenlijk initiatief van Museum Meermanno en de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Het Huis van het Boek verbindt mensen rond boeken. Het kijkt naar de betekenis van het boek, naar boekvormen, experimenten rond boeken, makers en lezers. Van vroeger, van nu en van de toekomst. Niet alleen in Museum Meermanno en de KB, maar nadrukkelijk ook in de rest van het land: in openbare bibliotheken, scholen en andere inspirerende plekken.


Deelnemende kunstenaars: 

Scott BlakeHole Punch Flipbook #2 (US, 2014); Amaranth Borsuk & Brad BouseBetween Page and Screen (US, 2012); Jan Dirk van der BurgTweetbundel (NL, 2015); Marinus van DijkeEye (NL, 2013); Paul EmmanuelThe Lost Men Project (ZA, 2006); EyejackProsthetic Reality (AU, 2016); Juan FontaniveOrnithology I (US, 2015); Carina HesperLike a Pearl in my Hand (NL, 2016); Mirabelle JonesAsystole (US, 2017); William Kentridge2nd Hand Reading (ZA, 2014); Kraak & SmaakSqueeze me (NL, 2004); Michael MandibergPrint Wikipedia (US, 2015); Didier MutelMy way II (FR, 2014); Rick MyersAn Excavation, A Reading (GB, 2013);Heidi NeilsonCloud Book Study (US, 2011); Orcam bril O.L.V.S. ; Joyce OverheulDe Drie Maanden uit het Leven van Rogier (NL, 2013); Sebastian Schmieg & Silvio Lorusso56 Broken Kindle Screens (DE, IT, 2012); Rebecca SutherlandHide & Eek (GB, 2013); Elisabeth TonnardA Dialogue in Useful Phrases (NL, 2010) en Simon Morris, The Royal Road to the Unconscious (GB, 2003)

Activiteiten:

Kinderen

10, 17, 28 december en 4 januari

Workshop Kitchen Litho

https://www.meermanno.nl/kunst-van-lezen

Datum:
18 november 2017 / 4 maart 2018

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0