De wereld van de Haagse kunstenaar, 76 - Julien Guettab

Onlangs zag ik in het Korzo Theater Julien Guettab de Piket Prijs voor schilderkunst 2017 van 8000 euro winnen. Julien komt oorspronkelijk uit Mauritius, maar groeide op in het hartje van Parijs.

Julien werkt graag met papier, en papier is voor hem verbonden met boeken. Sinds lange tijd is hij gefascineerd door oude boeken, in het bijzonder de encyclopedie. Hij vatte het idee op een eigen, denkbeeldige, encyclopedie maken, waarbij hij tekeningen maakte van ervaringen en situaties uit het verleden. 

De Opéra

Al die fragiele stukjes en niet uitgekristalliseerde momenten werden elementen voor een nieuw verhaal. De tekeningen zijn intiem, klein en hebben een fluisterachtige toon. Ze zijn pagina’s van zijn eigen, nieuwe encyclopedie. Julien: “Er passen vele thema’s in mijn encyclopedie: archeologie, architectuur, voorwerpen. De onderwerpen van de thema's worden bij elkaar geclassificeerd.“

Het huis van de familie waar Julien opgroeide stond in de buurt van de Opéra, vlakbij een grote bank, waar zijn moeder werkte als documentalist. Julien: “Heel mijn jeugd heb ik doorgebracht naast de Opéra. Het is een symbolische plek voor mij geworden. Voor de bank hield mijn moeder het zakennieuws bij en classificeerde de artikelen en gefilmde items in het archief.” Pas onlangs werd Julien zich bewust van de relatie van het werk van zijn moeder met zijn kunstwerken. “Het was een schok voor mij dit te realiseren.”

Al toen hij heel klein was – hij werd geadopteerd toen hij zes maanden oud was  – begon hij de wereld te ontdekken. Dat deed hij in de echte wereld en in de wereld van de encyclopedie. Op die manier ontdekte hij de verschillende soorten dieren en voorwerpen. “Het is fantastisch als je iets nieuws ontdekt. Dat deed ik ook door het maken van speelse tekeningen.”

Schreeuwende doeken

Maar naast al die kleine tekeningen maakt hij heel andersoortig werk op textiele stoffen met een behoorlijk formaat. Ze zijn veelkleurig, fel en hebben een luide toon. Julien: “Het ene deel van mijn werk is contemplatief, het andere deel expliciet. Soms zijn die doeken doorzichtig en staan er alle flitsende kleuren van de regenboog er op. Heel erg kitschy. Bij mijn eindexamententoonstelling dit jaar had ik twee cabines gemaakt met discoballen en flitslichten. De mensen vonden het leuk om die cabines binnen te gaan. Daarachter waren aan de muur mijn tekeningen te zien. Ik vond het een leuke ervaring, die cabines en daarachter die tekeningen. Het ene schreeuwend, het andere heel erg kalm. Het komt overeen met de twee kanten van mijn persoonlijkheid. Er is nog geen echte connectie tussen de twee. Daarvoor heb ik tijd nodig.”

Hij voelt zich nu echt kunstenaar. “Voordat ik afgestudeerd was, was ik een kunstenaar in wording, ik was nog niet compleet. De opleiding, de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, KABK, heeft mij erg geholpen om te kunnen zeggen wat ik wilde zeggen. Door veel te experimenteren heb ik ervaring opgebouwd om te zeggen wat zich in mijn hoofd afspeelt.” 

Voordat hij op de KABK zat, zat hij nog een jaar op de Rietveld Academie. “Maar daar werd ik afgeschopt.” Gelukkig werd hij wel door de KABK geaccepteerd. “Ik heb me altijd erg thuis gevoeld in Den Haag en bij de KABK. Ze accepteerden me zoals ik ben, en daar werd ik gelukkig van.”

Idealist

Tot slot, wat is zijn filosofie? “Ik heb een algemene aanpak. Ik probeer de hele wereld in mijn tekeningen onder te brengen, precies zoals dat gebeurt in een encyclopedie. Ik ben idealist wat de kunst betreft. Kunst kan de wereld redden. In alle donkerte, het geweld en de slechte energie, is kunst het licht, wel heel fragiel. Het is een kaars in de storm.”

Tot eind januari 2018 zijn de tekeningen van Julien Guettab te zien bij galerie Nouvelles Images in Den Haag.

Afbeeldingen: 1) My eyes are bleeding, 2) A night in Teheran, 3) About soccer, 4) About the berry, 5) In my basement, 6) Night in Paris 1, 7) Versailles 2, 8) Animal Kingdom 1, 9) Night in Paris 2, 10) Night in Paris 3, 11) Doppelgänger, 12) Heterogeneous components, 13) NEST, foto Jhoeko, 14) Julien Guettab 

https://www.julianjulianjulianjulian.com/
http://www.piketkunstprijzen.nl/julien-guettab
http://nouvellesimages.nl/

https://bit.ly/2r2gFJZ 

 

 

 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0