Mesdag & Japan

Schilder, kunstverzamelaar en ondernemer Hendrik Willem Mesdag verzamelde rond de opening van zijn Museum Mesdag in 1887 een collectie Japanse toegepaste kunst, variërend van Samoeraizwaarden tot Satsoema-vazen.

In Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld is te zien zijn hoe Hendrik Willem Mesdag in de 19de eeuw in aanraking kwam met Japanse kunst, waar en hoe hij het verzamelde en hoe het japonisme Haagse kunst beïnvloedde.

Japanse rage

Tot 1854 was Nederland het enige Westerse land dat handel mocht drijven met Japan. Ook kunst en gebruiksvoorwerpen uit dit land behoorden tot de handelswaar. Na 1868 stelde Japan zijn grenzen geheel open en ontstond er een ongekende populariteit van Japanse kunst in de Westerse wereld. Mesdag volgde deze rage en kocht dergelijke objecten om in zijn Museum Mesdag (tegenwoordig De Mesdag Collectie) tentoon te stellen.

Inspiratie uit het Verre Oosten

Later raakte ook de Haagse kunstnijverheid in de ban van Japan; de productie van aardewerk bloeide op en werd beïnvloed door het Verre Oosten in stijl en techniek. Ook deze kunst werd verzameld door Mesdag: hij had zelfs aandelen in Plateelbakkerij Rozenburg.

Kunstwerken en stukken uit deze gehele periode, zowel van voor als na 1868, zullen te zien zijn tijdens Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld. De bijzonderste aardewerken kommen, bronzen vazen en wapentuig als zwaarden en helmen worden samen met historische documenten in de context van hun tijd geplaatst.

Rondleiding Mesdag & Japan

Duik dieper in de tentoonstelling en ga op 4 april mee met een rondleiding van Bram Donders, een van de samenstellers van de tentoonstelling. Ontdek tijdens deze rondleiding waarom Mesdag Japanse kunst ging verzamelen.

Lezing door japanoloog Bas Verberk

Kom meer te weten over de tentoonstelling tijdens een lezing van japanoloog Bas Verberk op 23 mei. Bas Verberk is gespecialiseerd in de materiële kunst en cultuur van de samoerai.

Publicatie Mesdag & Japan

Meer weten over Mesdags brede collectie Japanse objecten? In het kader van de tentoonstelling Mesdag & Japan is ook een publicatie verschenen. Dit rijk geïllustreerde boek is een hommage aan Hendrik Willem Mesdag en zijn hoogwaardige collectie Japanse toegepaste kunst. De publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Van Gogh & Japan

Mesdag & Japan is parallel te zien aan de tentoonstelling Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum, Amsterdam. Beide tentoonstellingen tonen de invloed van Japan en de populariteit van het japonisme op kunst in de 19de eeuw. Het Van Gogh Museum beheert sinds 1990 De Mesdag Collectie.

https://www.demesdagcollectie.nl/

Datum:
7 maart 2018 / 17 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0