De zeilwagen van Simon Stevin op Feest aan Zee

Op zaterdag 12 mei heeft op Scheveningen een groots historisch spektakel plaats, waar meer dan 150 figuranten aan meewerken. Hoogtepunt van het evenement, waar de bezoekers kennismaken met tweehonderd jaar Haagse badcultuur, is de presentatie van de replica van de opzienbarende Zeilwagen die Simon Stevin in 1602 bouwde voor het vermaak van prins Maurits en zijn gasten.

Tweehonderd jaar geleden opende Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Het was de aanzet voor de ontwikkeling van het kustdorp tot een nu internationaal geliefde badplaats. Reden genoeg voor Feest aan Zee, het themajaar waarmee Den Haag in 2018 tweehonderd jaar badcultuur viert met ruim honderd evenementen op Scheveningen en in Den Haag.

Terug in de tijd

Het Historisch Feest aan Zee op zaterdag 12 mei, waaraan maar liefst ruim 150 figuranten deelnemen, is een van de hoogtepunten. Vanaf 12.00 uur spelen zich op het strand bij de Keizerstraat bruisende historische taferelen af met de fraaie replica van Simon Stevins Zeilwagen als middelpunt. Het historische decor bestaat uit badkoetsen, tonnen en badtentjes, terwijl de figuranten over het strand lopen als badmeester en badgasten. Kinderen bouwen zandkastelen, de gegoede Haagse burgerij flaneert in prachtige kledij uit 1900 en ambachtslieden zoals haringventers en schelpenvissers zijn druk aan het werk. De bezoekers wanen zich even terug in de tijd in dit levendige schouwspel en kunnen bovendien tot ongeveer 21.00 uur genieten van diverse optredens en natuurlijk de gezelligheid op de terrassen.

Leerlingen ROC Mondriaan  

Rond 13.00 uur wordt de zeven meter lange replica van Simon Stevins Zeilwagen, gemaakt door leerlingen van het ROC Mondriaan, officieel in gebruik genomen. Een feestelijke gebeurtenis waarbij onder meer diverse koren het Zeilwagenlied laten horen.

Het Historisch Feest aan Zee wordt georganiseerd door de Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen.

website , trailer

 

 

Datum:
12 mei 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0