‘Last Primitives’ in Breed Art Studios

Afgelopen zaterdag was ik bij de opening van Last Primitives van Mario Consiglio in de Breed Art Studios in Amsterdam. Het totaal bestaat uit 13 'Shields of Peace' (speciaal gemaakt voor Breed Art Studios) en de geluids- en visuele installatie 'No Borders'. Het hele schouwspel werd goed bewaakt door een zwarte hond: 'A dog inside'.

De rechterkant van de kop en een deel van zijn bovenlichaam was opgesneden. In zijn inwendige zag je een microkosmos. Het verbeeldde een stad. “De hedendaagse architectuur wordt een moleculaire constructie, die soms kan leiden tot het herscheppen van de interne organen van het dier”, aldus de maker.

Hedendaags primitivisme

Terwijl de geluidsinstallatie het geluid van een opstartende stoomlocomotief liet horen en op het beeldscherm fanatieke voetballiefhebbers van een wedstrijd in de Serie A met elkaar een schouwspel van hedendaags primitivisme lieten zien, speelde violiste Irma Haverkamp een variatie om de golvende bromtoon heen, terwijl de dochter van de galeriehouder Luca Rezzolla en zijn vrouw Olga, een mooi dansje uitvoerde.

Primitivisme is er nog steeds, laat Consiglio zien. De ‘Shields of Peace’ verwijzen naar door primitieve stammen gebruikte vormen en de felle kleuren roepen verschillende culturen op, verbonden door een denkbeeldige lijn die bij autochtone Amerikanen begint en door Noord-Europa komt tot aan Afrika en verder.

Interactie van dieren en cellen

In zijn Ironische en krachtige post punk boodschap, uitgeschreeuwd door letters en techno kleuren, spreekt hij over humanisme, als een vorm van 'primitieve zuiverheid' en ziet de noodzakelijke interactie van dieren en cellen als een symbool van symbiotische en ondersteunende samenwerking die in onze maatschappij aan het uitsterven  is.

Mario Consiglio

Mario Consiglio (1968, Maglie, IT) woont en werkt in Perugia (Italië). In zijn laatste werk focust Mario Consiglio op de ironische verandering/vervorming van het beeld en het hergebruik van materialen, waarbij hij zich bezighoudt met actuele onderwerpen van de hedendaagse samenleving en haar verval.

Als Professor aan de Accademia di Belle Arti van Perugia (IT), heeft Consiglio in verschillende privé- en openbare ruimtes geëxposeerd, nationaal en internationaal. Onder andere: Grimmuseum, Berlijn, DE; Trolley Gallery, Londen, VK; Palazzo Bricherasio, Turijn, IT; Museo Pecci, Prato, IT; Galeria Villena, Havana, CUB; Studio Visconti, Milaan, IT; MACRO, Rome, IT; Fondazione Sandretto, Turijn, IT; Gran Central Terminal, New York, VS; Art in Perpetuity Trust, Londen, VK; Istituto Britannico, Rome, IT; Spiral Hall, Tokyo, JP; Art Basel - Professional Day, Basel, CH.

Van 5 mei tot 30 juni 2018

https://www.facebook.com/BreedArtStudios/ https://breedartstudios.net/

Datum:
5 mei 2018 / 30 juni 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0