Actie voor restauratie schilderij Blauwe regen van Monet

Er zijn niet veel schilders zó geliefd als Claude Monet (1840-1926) en toch is zijn werk zelden in Nederland te zien. Op 12 oktober opent Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Monet. De tuinen met veertig internationale topstukken. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie is het stralende middelpunt. Het publiek kan bijdragen aan de omvangrijke restauratie van dit topstuk en zo deel uitmaken van de voorbereidingen van de tentoonstelling.  

Blauweregen is een van de meest expressieve schilderijen die Claude Monet ooit maakte. Monet was zo’n tachtig jaar toen hij het schilderde in zijn tuinen in Giverny. Hij maakte in zijn leven slechts zeven schilderijen met blauweregen als onderwerp. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties dit bijzonder mooie doek kunnen blijven bewonderen, voert het Gemeentemuseum een uitvoerige restauratie uit. De eerste bevindingen roepen al zoveel vragen op dat verder onderzoek nodig is.  

Bruine en grijze plekken  

Blauweregen bevindt zich momenteel in het restauratieatelier van het museum. Restaurator Ruth Hoppe is begonnen met het verwijderen van de vernislaag. Dit is nodig om het werk op te frissen en het terug te brengen in originele staat. Monet verniste zijn late werk niet. Nu een deel van het vernis verwijderd is, krijgt het schilderij al meer kleur en diepte. Restaurator Ruth Hoppe: “Bij oude meesters is dat net andersom; daar is het de vernislaag die juist extra diepte geeft.”  

Tijdens het verwijderen van de vernislaag komen aan één kant van het schilderij bruine en grijze plekken tevoorschijn. Waarschijnlijk zijn dit oude beschadigingen die zijn weggewerkt. Restaurator Ruth Hoppe zal de komende tijd in nauwe samenwerking met internationale experts deze plekken verder onderzoeken en proberen te verwijderen. Hoppe: “Ik ben benieuwd wat er onder vandaan komt.”  

Campagne  

Om de gehele restauratie te kunnen realiseren en het publiek deelgenoot te maken van dit grootschalige project, start het museum op 5 februari de grote publiekscampagne Maak Monet Mooier! Iedereen kan meedoen en elke bijdrage is welkom. Wie doneert wordt nauw betrokken bij Monet. De tuinen.  

Hoe bijzonder is het om straks voor dit topstuk te staan, wetende dat je eraan hebt bijgedragen dat generaties na jou er nog van kunnen blijven genieten.  

SAMEN MAKEN WE MONET MOOIER!

Doneren kan direct via: www.gemeentemuseum.nl/maakmonetmooier

 

 

 

Datum:
5 februari 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0