De wereld van de Haagse kunstenaar, 101 – Moe Kim

Halverwege juni was ik toevallig in de Helena van het Doeverenplantsoen in het centrum van Den Haag, waar mijn oog viel op een spandoek voor een schoolgebouw met EXPOSED in grote letters, en daaronder: 'textieltentoonstelling en modeshow'.

Ik ging naar binnen en zag afstudeercollecties van vierdejaars bachelor studenten in Textile & Fashion aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag 2019. Na een drankje en een lekker hapje tot mij te hebben genomen, keek ik rond en zag verschillende interessante stukken. Eén werk viel mij echter op, een geweven textielontwerp in combinatie met neon draad - een combinatie van oude traditie en moderne technologie.  

2XL

De ontwerper, Moe Kim, die uit Zuid-Korea bleek te komen, wilde me graag in meer detail het werk  uitleggen, dus maakten we een afspraak voor een paar dagen later in het café van Filmhuis Den Haag. Daar laat ze me haar afstudeerbrochure '2XL' zien. In deze publicatie staan, behalve veel  foto's van het werk, verklarende teksten en citaten uit Shakespeare's 'As you like it', en ook foto's van een persoon in een geweven kleed midden in de nacht in de straten van Den Haag verlicht door straatlichten en een voorbij flitsende tram.

"2XL staat voor Life & the Light ..." zegt Moe Kim  over haar werk, "..het gaat over mijn persoonlijke groei, dat een continu proces is." Haar afstudeerproject is gebaseerd op Erik Erikson's theorie van psychosociale stadia in een levenscyclus. Hij beschrijft de volgorde van acht fasen die een persoon moet doorlopen als hij / zij volwassen wordt.

"Ik heb deze levensfasen vertaald naar weeftechnieken - het leven van de schering, de tijdlijn en alles wat je meemaakt als je aan het weven bent. Toen introduceerde ik het element licht. In Seoul zag ik iedere dag fluorescerende neonreclames. Ik ben in Seoul geboren en heb er zo'n 18 jaar gewoond. Heel mijn leven was ik omringd door een technologische en grootstedelijke realiteit. Het hielp ook dat mijn zus ingenieur is. ”

Vertaling van eigen ervaringen

Ze wilde haar eigen ervaringen vertalen naar haar werk. "Erik Erikson, die ik al noemde, was een psycholoog die stelde dat elke fase in een mensenleven wordt gekenmerkt door een specifieke ontwikkelingstaak die moet worden voltooid. Ikzelf ben nu in mijn 5de stadium. Ik ben een jongvolwassene, ik moet nog door drie extra fases. Dus voorlopig kan ik doorgaan met mijn 2XL-werk, wat ook mijn sleutelwerk is. "

Licht is een enorme innovatie van de mensheid, zegt ze. "Ik gebruik voornamelijk EL (Electroluminescent) draad voor het verlichtingssysteem met Arduino, een klein en goedkoop computer motherboard. Ik heb vijf textielstukken gemaakt. Elk van de vijf geweven stukken heeft zijn specifieke karakter: er is er een die netjes maar gevoelig is, vooral voor geluid, er is er een die graag pronkt en socialiseert, een die wijs en volwassen is, een ander is bruisend en giechelend en weer een ander is puur en vlekkeloos. Ze vertellen allemaal kleine verhalen over emoties. "

Wat was haar ervaring in de nachtelijke straten van Den Haag toen ze zich daar bewoog verscholen in het textiel? "Ik liep in de nachtelijke straat met overal knipperende lichten – ik onderging de stilte en ik rook de frisse nachtlucht. Ik voelde dat ik tot deze stad behoorde, maar misschien dacht ik, wil ik niet tot een groep behoren, omdat ik een neutraal persoon wil zijn. “

Ver van huis

Ik vraag haar of het geen grote stap was om van het vertrouwde nest in Zuid-Korea helemaal naar de andere kant van de wereld te gaan? "Ik ben dapper, ik hou van avontuur, en ben niet bang een nieuwe stap te zetten" vertelt ze. "Als er een goede kans voor mij is, vind ik het niet erg om ergens anders heen te gaan, ook al is het ver weg. Ik wilde aanvankelijk mode kiezen, ik was geïnteresseerd in flitsende mode, omdat in Korea alles flitst. Op de middelbare school ging ik al naar Seoul Fashion Week. Ik bereidde mezelf voor op het verlaten van mijn land. Ik zou naar Londen, Central Saint Martins of naar Amerika kunnen gaan. Maar ik had een kleine voorkeur voor België of Nederland. Ik ging naar de Open Dagen van de Koninklijke Academie in Den Haag en toen was voor mij de keuze duidelijk. Het zou Den Haag zijn, de afdeling Textile & Fashion. Ik werd meteen aangenomen. Den Haag is erg internationaal. Dat waardeer ik. Ik ben omringd door verschillende culturen. Het is een geweldige inspiratie.”

Hoe is haar ervaring met het kunstleven tot nu toe? "Het is altijd gekoppeld aan school. Elk jaar hebben we een grote eindejaarsexpositie. Verder had ik een stage-ervaring met Helene Dashorst Textile Design. Dit jaar ben ik een week met haar naar de Heimtextil-beurs in Frankfurt geweest. Het was een geweldige ervaring. Mijn klasgenoten en leraren kwamen bij mij op bezoek, dat was erg leuk. "

Filosofie

Tot slot, wat is haar filosofie? Moe Kim: "Het is een filosofie over aanpassen en veranderen. Wanneer je het vertaalt, verlies je een deel van zijn betekenis, dus ik geef je de Koreaanse woorden: '밤 이 깊어 갈수록 새벽 이 가까워 온다.' Letterlijk staat er, wanneer de nacht dieper wordt, komt de dageraad naderbij. Het betekent dat als je je aanpast aan de omgeving, je verandert op een natuurlijke manier. Dus zou ik willen zeggen dat mijn filosofie is dat alles (mijn kunstwerk in dit geval) groeit en zich zo op een vanzelfsprekende wijze aanpast aan veranderingen en ik niet bang ben voor dit  ontwikkelingsstadium. "  

https://www.instagram.com/moekim_textile/

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0