De Nieuwe Kerk staat stil bij Surinaamse onafhankelijkheid met theatrale monoloog

Op maandag 25 november, de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag, en dinsdag 26 november organiseren De Nieuwe Kerk Amsterdam en Stichting Julius Leeft! theatrale voorstellingen over drie politieke kopstukken in de aanloop naar de Surinaamse onafhankelijkheid: Henck Arron, Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel.  

In deze voorstelling, een van de zes Suriname Monologen, blikken Arron, Lachmon en Pengel vanuit de hemel terug op de roerige tijden aan de vooravond van de onafhankelijkheid in 1975, met de nodige weemoed en ironie. Zij worden gespeeld door respectievelijk Ruurt de Maesschalck, Prem Radhakishun en Roy Ristie. Muziek door Harto Soemodihardjo (muzikale regie, gitaar) en Walter Muringen (trompet), zang door Jeannine la Rose, Gerda Havertong, Anna Makaloy en Stanlee Rabidin. Het script is geschreven door Sheila Sitalsing, de regie is in handen van John Leerdam. De voorstelling is onderdeel van een avondarrangement met bezoek aan De Grote Suriname-tentoonsteling. Aanvang 19.30. Tickets uitsluitend via de website 

Onafhankelijkheidssjaal voor bezoekers tentoonstelling  

Ter gelegenheid van de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag ontvangt op maandag 25 november elke vijftigste bezoeker aan De Grote Suriname-tentoonstelling een onafhankelijkheidssjaal.  

Over De Grote Suriname-tentoonstelling  

De tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners – van zeer verschillende achtergronden – vanuit verrassende perspectieven, met vele eyeopeners. In een spectaculaire setting reizen bezoekers door het land en zijn geschiedenis aan de hand van ruim driehonderd objecten en levensgrote visualisaties. Het verhaal bestrijkt de hele (cultuur)geschiedenis, van de oudste precolumbiaanse nederzettingen via de koloniale tijd tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Het verleden van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl beide landen een eeuwenlange historie delen. Uit die lacune ontstond de ambitie om Suriname, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Het land verdient die aandacht. In een tentoonstelling die, net als Suriname zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.  

https://www.nieuwekerk.nl/

Datum:
25 november 2019 / 26 november 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0