Outsider Art ook de komende jaren in Hermitage

Dolhuys | museum van de geest, zorgorganisatie Cordaan en Hermitage Amsterdam zetten hun succesvolle samenwerking na 1 januari 2020 voort.  

Het Outsider Art Museum, de Outsider Art Galerie, de artotheek en het atelier, kweekvijver voor kunstenaars met een beperking, houden hiermee voor langere tijd de prominente plek en de zichtbaarheid die ze verdienen. Het grote publiek kan zich blijven verbazen over de veelzijdigheid van Outsider Art en de eigenzinnigheid van de kunstenaars. Deze in de twintigste eeuw ontstane kunststroming krijgt internationaal steeds meer erkenning. De werken van de meestal autodidactische kunstenaars komen letterlijk op eigen wijze tot stand, los van bestaande conventies.   

Willem van Genk  

De partijen willen de samenwerking de komende jaren verder intensiveren. De Hermitage Amsterdam en Dolhuys | museum van de geest werken ook samen in het Twinning Project Museum 15/24, waarin zij met de Hermitage Museum XXI Century Foundation de handen ineenslaan om kennis over kunstonderwijs te ontsluiten en uit te wisselen en om musea aantrekkelijker maken voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar. In het kader van dit project zal de veel bezochte Outsider Art-tentoonstelling Willem van Genk: WOEST in 2020 doorreizen naar de Hermitage in St.-Petersburg.  

Atelier  

De samenwerking begon in 2016 met de opening door Hare Majesteit Koningin Máxima van het allereerste Outsider Art Museum van Nederland, de Outsider Art Galerie, de artotheek en het atelier. In de afgelopen jaren zijn vele activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd in het Outsider Art Museum en hebben tientallen cliënten van Cordaan kunnen werken in het atelier. Voor de Hermitage Amsterdam past de samenwerking perfect in de museum-in-museumformule, waarbij het publiek tijdens een bezoek meerdere museale tentoonstellingen kan bekijken. Daarnaast zorgen de kunstenaars er met hun aanwezigheid en inspirerende kunstwerken voor dat de bezoeker een andere kijk, een open blik meekrijgt. 

Afbeelding  

v.l.n.r.: Outsider Art museum, tentoonstelling Nieuwe Meesters, foto Bastiaan Musscher; Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam, Hans Looijen, directeur het Dolhuys | museum van de geest, Hare Majesteit Koningin Máxima, Eelco Damen, toenmalig voorzitter Raad van Bestuur Cordaan, Prof. Dr. Michail Piotrovsky, directeur State Hermitage Museum, bij de opening in maart 2016, foto Evert Elzinga; cliënten van Cordaan aan het werk in het atelier, foto Janiek Dam.  

https://hermitage.nl/

 

Datum:
25 november 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0