Armando in Amersfoort

Met een tentoonstelling op drie locaties besteedt Museum Flehite dit najaar aandacht aan de negentigste geboortedag van Armando. Armando wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Hij was naast beeldend kunstenaar en schrijver ook dichter, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker.  

Eén van de tentoonstellingslocaties is de Elleboogkerk, de plek waar destijds het Armando Museum was gevestigd, totdat een brand de kerk in de as legde.  

Schilderijen en sculpturen  

Onder de titel Armando in Amersfoort toont Museum Flehite in twee zalen schilderijen van Armando uit de collectie van de gemeente Amersfoort. In de tuin van het museum is een selectie karakteristieke sculpturen te zien, afkomstig uit de collectie van de Armando Stichting. Ten slotte is er in de op steenworp afstand gelegen Elleboogkerk een derde expositie ingericht, voornamelijk met werken die herinneren aan de noodlottige brand, die in oktober 2007 het in deze kerk gehuisveste Armando Museum verwoestte.  

De tentoonstelling Armando in Amersfoort is een eerbetoon aan een kunstenaar, die gedurende zijn leven een rijk en betekenisvol oeuvre heeft opgebouwd en die een bijzondere band heeft met Amersfoort. Armando (Amsterdam, 18 september 1929 – Potsdam, 1 juli 2018) bracht een groot deel van zijn jeugd door in Amersfoort. De Leusderheide aan de zuidkant van de stad was aanvankelijk zijn speelterrein, totdat in 1941 door de Duitse bezetter in die omgeving Kamp Amersfoort werd ingericht. De gebeurtenissen die zich gedurende de oorlog op deze locatie afspeelden maakten diepe indruk op de jonge Armando en beïnvloedden zijn latere artistieke ontwikkeling sterk.  

De kerncollectie van de gemeente Amersfoort omvat 21 werken van Armando. Zij werden destijds bij de totstandkoming van het Armando Museum aangekocht en hebben veelal een relatie met de periode waarin de kunstenaar geconfronteerd werd met Kamp Amersfoort. De collectie was tot voor kort in langdurige bruikleen bij Museum Oud-Amelisweerd en is nu weer terug in Amersfoort.  

Tentoonstelling in de Elleboogkerk 

In 1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armando Museum geopend. Bij een grote brand in 2007 ging het museum in vlammen op, samen met diverse werken van Armando en andere kunstenaars. De museumbrand was voor de Duitse kunstenaar Raffael Rheinsberg (Kiel 1943 – 2016 Forst) aanleiding om een vloervullende installatie te maken, samengesteld uit allerlei uit de brand afkomstige –dus veelal zwartgeblakerde- voorwerpen. Deze indrukwekkende installatie “Schwarzes Wasser” (een verwijzing naar een kunstwerk van Armando) werd voor het eerst tentoon gesteld in november 2008 in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Het werk werd onlangs op een veiling aangekocht door Museum Flehite, samen met nog drie andere werken die herinneren aan de brand. Alle vier de werken zijn vanaf 19 oktober te zien in de gerestaureerde Elleboogkerk.  

Museum Flehite is verheugd dat de Elleboogkerk voor de tentoonstelling wordt opengesteld, omdat de locatie en de geschiedenis van deze plek een bijzondere context bieden aan deze specifieke werken.

De tentoonstelling Armando in Amersfoort is te zien t/m 26 januari 2020.
De expositie in de Elleboogkerk is te zien t/m 15 december 2019.  

Rondleidingen  

Op donderdag 12 december en 9 januari leidt een rondleider u door het veelzijdig leven en werk van Armando

Tijd: 15.00 – 16.00 uur. (3 november vanaf 16.00 uur)

Prijs: Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs. 

Reserveren: 033 – 2471100 (di t/m zo tussen 11.00 – 17.00 uur).

Er kunnen maximaal 20 personen per rondleiding mee.  

https://museumflehite.nl/

Datum:
19 oktober 2019 / 26 januari 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0