De Kotomisi in het Klederdrachtmuseum

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam brengt een tentoonstelling waarin het Surinaamse kotomisi kostuum centraal staat. Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa’s (de hoofddeksels) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager.

Door een veelzijdige collectie kostuums, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi en haar geschiedenis. Christine van Russel – Henar, directeur van het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling.

Cultureel erfgoed

Het gezamenlijke verleden van Nederland en Suriname is al vaak belicht, maar nog niet eerder speelde de kotomisi de hoofdrol in de indrukwekkende verhalen. De eerste elementen uit kotomisi verschenen tegen het einde van de slavernijperiode en het kostuum heeft zich daarna op geheel eigen wijze ontwikkeld. Dit maakt de kostuums tot bijzonder cultureel erfgoed. Deze rijke traditie is vooral mondeling overgedragen en door vrouwen in stand gehouden.

“Samenwerking met Koto Museum in Paramaribo toont betekenis van kotomisi voor draagsters – in heden en verleden”

Jolanda van den Berg, directeur van Het Klederdrachtmuseum: “Het gaat in deze tentoonstelling niet alleen om de objecten of gebruiken van vroeger, maar ook om de betekenis en waarde die ze ook nu nog hebben. De kostuums en hun betekenis na de slavernij reduceren tot pijnlijk cultureel erfgoed doet dit onderwerp geen recht aan. De kostuums werden en worden nog steeds vol trots gedragen op feesten en gedenkdagen.”

Oral History

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de verhalen en ervaringen van zowel oudere als jongere Afro-Surinaamse vrouwen en mannen met kotomisi’s en angisa’s in Suriname en Nederland verzameld en gefilmd voor een bijzondere serie portretten: Oral History Kotomisi. Zij worden tijdens de tentoonstelling getoond. De verhalen, vaak van moeder op dochter doorgegeven, zijn bij hen thuis gefilmd. Deze geïnterviewden laten onder meer zien welke codes er in de kostuums en de angisa’s verwerkt zijn en hoe een kotomisi gedragen wordt.

Koto ontwerpwedstrijd

Het winnende ontwerp van Cheyenne Nelson wordt opgenomen in de expositie. Hierna wordt het kostuum overgedragen aan het Koto Museum voor in de vaste collectie. 

https://hetklederdrachtmuseum.nl/

Datum:
13 december 2019 / 1 juni 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0