Kunstenaar Sil Krol maakt kinetische installatie voor Kunsthal Light

Kunsthal Rotterdam presenteert voor de 22ste keer een site-specific werk van een talentvolle kunstenaar in de serie ‘Kunsthal Light’ tentoonstellingen. Momenteel werkt kunstenaar Sil Krol in de ‘etalage’ van de Kunsthal aan zijn kinetische installatie ‘Inertia’.

Sil Krol speelt met de beeldtaal en betekenissen van de openbare ruimte en positioneert zijn ruimtelijke werken midden in het publieke domein. Zijn installaties en monumentale sculpturen zijn tijdelijke, spontane ingrepen die aanzetten tot onconventioneel gebruik van de ruimte.

De architectuur van de Kunsthal

Voor ‘Kunsthal Light’ laat Sil Krol zich inspireren door de architectuur van de Kunsthal. Als Rotterdammer fietst Krol met regelmaat in volle vaart de hellingbaan af die dwars door het gebouw loopt. In ‘Inertia’ bootst hij dat overweldigende gevoel van loslaten na. Een enorme rode bal rolt - op dragers hoog in de ruimte - versnelt naar beneden en kaatst vertraagd weer terug tot hij daadwerkelijk tot stilstand komt.

In dit werk speelt Krol met het krachtenspel tussen massa, beweging en energie. Hij daagt de bezoeker uit de bal weer de hellingbaan op te duwen en zo een eindeloze cyclus van dalen en klimmen in beweging te houden.

Artist Talk zaterdag 28 maart, 16.00 uur

Op zaterdag 28 maart gaat Siebe Thissen, directeur BKOR in gesprek met Sil Krol en gaat met hem dieper in op zijn werk. Deelname aan de Artist Talk is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal entreeticket. Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig.

Sil Krol

Sil Krol (1986) studeert vanaf 2006 aan AKV St. Joost in Breda en vervolgt zijn studie aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Met zijn geruchtmakende afstudeerwerk ‘White box with Blue en Orange stripes’ wist hij in 2010 meteen de aandacht te trekken. Daarna kreeg hij diverse opdrachten, met name in de openbare ruimte. Zijn werk was te zien in onder andere De Fabriek Eindhoven, W139 en Survival 17 in Polen. Sinds enkele jaren heeft hij zijn studio in broedplaats de Keilewerf in Rotterdam.

Kunsthal Light

‘Kunsthal Light’ is het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal. Dit tentoonstellingsprogramma richt zich sinds 2011 in het bijzonder op jonge kunstenaars die in staat zijn op originele en artistieke wijze ‘een breed gebaar’ neer te zetten. Hiervoor stelt de Kunsthal drie keer per jaar HAL 6 (de ruim 25 meter lange etalage langs de hellingbaan) beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt om een ‘site-specific’ werk te maken.

‘Kunsthal Light’ wordt in 2020 mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Afbeeldingen

1) Schets installatie Inertia, 2020, Sil Krol, Kunsthal Rotterdam, 2)  Schets installatie Inertia, 2020, Sil Krol, Kunsthal Rotterdam, 3) Installatie shot, Inertia, Sil Krol, Kunsthal Rotterdam 2020, foto Bas Czerwinski, 4) Kunstenaar Sil Krol, Kunsthal Rotterdam 2020, foto Bas Czerwinski

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2020-03

Datum:
22 februari 2020 / 31 mei 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0