De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 47 – Trudy van Bueren

Tijdens de Rotterdam Art Week februari 2020 liep ik in Open Studio’s Borgerstraat het atelier van Trudy van Bueren binnen. Daar viel mijn oog op een reeks constructieve schilderijen ontleend aan de Japanse architectuur.  

Een paar weken later geeft ze een toelichting over deze schilderijen. Trudy van Bueren: “Ik had al interesse in moderne architectuur, maar die nam flink toe door een aantal reizen in het buitenland die ik sinds 2014 ondernam.”  

Schuifwanden  

Wat later ging ze zich verdiepen in de geschiedenis van de Japanse architectuur en cultuur. Twee jaar geleden ging zij op reis naar Japan en maakte daar kennis met de traditionele en moderne woningbouw met allerlei materialen. “Zo viel me de indeling van de eenvoudige ruimten van een woning op. Veelal zijn ze gescheiden door schuifwanden met een uitzicht op een binnentuin. Het zijn verstilde ruimtes in relatie tot de natuur.” 

Dynamiek  

Tijdens deze reis maakte zij vele foto’s van gebouwen en woningen die zij later omzette in collages of close-ups. Door toevoeging van elementen als schuifwanden, trappen en schaduwen kreeg haar werk een nieuwe dynamiek. “Vanuit die sfeer ben ik op zoek naar een andere werkelijkheid die deels herkenbaar kan zijn of niet. Mijn passie voor het experiment in eenvoudige vorm en kleur, vlak en lijn is zichtbaar in mijn werk.” 

De kneepjes van het vak  

Vanaf 1980 leerde Trudy van Bueren diverse kneepjes van het kunstvak op de Vrije Academie in Den Haag. “Ik schilderde naar model in beweging en nam deel aan een cursus zeefdrukken. In 1988 volgde ik een lerarenopleiding tekenen/schilderen aan de Hoge School Nederland in Utrecht en in 1996 volgde ik een opleiding kunstgeschiedenis aan de universiteit in Leiden.” Vanaf 2013 is zij werkzaam op bovengenoemd atelier in Rotterdam waar elk jaar open dagen wordt gehouden.Sinds 2016 is zij lid van Regio Art Rijnmond in Spijkenisse.  

Spanning oproepen 

Tot slot, heeft Trudy nog een mooie afsluitende conclusie? Dat heeft ze. “De inhoud van het werk is voor mij minder belangrijk, maar ik hoop wel met mijn werk een spanning bij de kijker op te roepen.”  

https://www.trudyvanbueren.nl/

https://bit.ly/3ditClM 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0