Mali Arun – ‘Paradisus’ in Foam

Mali Arun – ‘Paradisus’ in Foam

In Foam 3h toont Foam vanaf 3 juli een korte film van fotograaf en filmmaker Mali Arun (1987, Frankrijk). Voor haar camera ontvouwt zich een adembenemend landschap in zwart-wit, vol weelderige begroeiing en overweldigende watervallen. Arun reisde naar het ogenschijnlijk ongerepte natuurreservaat Krka in Kroatië, op zoek naar een soort ‘oerbeeld’ van het aardse Paradijs.

Wat zij daar aantrof bleek verre van paradijselijk. De plek wordt overspoeld door een niet-aflatende stroom toeristen die zich in groten getale door het landschap bewegen, zij het onwennig. Statisch, zonder opsmuk of overvloedige artistieke interventies, registreert de camera het ongemak en de verwijdering waarmee de moderne mens zich tot haar natuurlijke habitat verhoudt.

Alleen of en masse ‘consumereren’ toeristen het landschap, als ware het een pretpark. Naarmate de film vordert raakt deze doordrongen van een beklemmende ondertoon. Het natuurschoon wordt decor van wat steeds meer gaat lijken op een apocalyptisch doemscenario.

Over Mali Arun:

Hoewel het oeuvre van Mali Arun voornamelijk bestaat uit videowerk, speelt fotografie een prominente rol in haar kunstenaarspraktijk. De focus van haar werk ligt op de menselijke beweging in het landschap, met name binnen en tussen door de mens geconstrueerde grenzen. Arun studeerde aan de École Nationale Supérieure des Arts Visuels in Brussel, aan de Beaux-Arts in Parijs en in Tianjin, China. In 2018 won zij de Grand Prix van de Salon de Montrouge. Haar werk is o.a. te zien geweest in Palais de Tokyo, Parijs, Phi Center in Montreal en Art Geneva in Zwitserland en haar films zijn getoond op verschillende filmfestivals. Arun woont en werkt in Straatsburg en Parijs.

Om een soepel bezoek te garanderen raadt Foam aan vooraf een ticket te reserveren. Klik hier om je ticket te reserveren, en hier voor meer informatie.

Foto: Paradisus, 2016 © Mali Arun, Foto: Thomas Ozoux

https://www.foam.org/nl/

Datum:
3 juli 2020 / 13 september 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0