Ode aan het landschap | Zandvoorts Museum

Ode aan het landschap | Zandvoorts Museum

De tentoonstelling ‘Ode aan het Landschap’ is samengesteld door gastconservator Dolf Middelhoff in opdracht van het Zandvoorts Museum. Het toont 29 vooraanstaande Nederlandse landschapskunstenaars in Nederland. Er word een zo breed mogelijk spectrum geschetst van de vele kunstvormen die het landschap vormgeven, verbeelden of erop zijn geïnspireerd.

"Landschap betekent landstreek, landelijke omgeving; schilderstuk, geschilderd landschap”. De waarde van het landschap staat centraal. Na jaren van grootschalige ontwikkelingen, waarbij steeds meer landschap werd opgegeven voor stedelijke uitbreiding, infrastructuur, industrieterreinen en energieparken, lijkt het tijd voor bezinning. We hebben ons landschap hard nodig voor onze voedselvoorziening, recreatie, ademtocht en diversiteit. Voor kunstenaars is het inpiratie zowel als 'model'. Kunstenaars leggen al eeuwen lang het landschap vast.

En plein air

Is dat aanvankelijk vooral als decor, vanaf de 17e eeuw wordt het landschap zélf het onderwerp. De komst van de spoorwegen en de uitvinding van verf in tubes in de 19e eeuw maakten dat kunstenaars hun atelier konden verlaten en buiten begonnen te werken. Het plein-airschilderen was begonnen.

Kunstenaars zoeken vaak de laatste 'ongerepte' hoekjes van ons landschap op. De leegte van de polders, de weidsheid van de stranden en de branding, het duinlandschap, langs plassen en rivieren. En enkelen kunstenaar onder ons kiezen het moderne 'rommellandschap' als onderwerp: industrie en stedelijk landschap, al dan niet vervallen of verwilderd. En ook nu nog ontstaan landschappen in het atelier, geschapen aan de hand van ideeën, herinneringen, schetsen of foto's van de werkelijkheid, waaruit een 'nieuwe wereld' wordt geschapen. Sommigen nemen het landschap zelf op de schop en creëren land-art.

Allen brengen hun eigen ode aan het landschap, met een waaier aan opvattingen, materialen en technieken. En zelfs met woorden, poëzie, die op deze expositie haar eigen geluid laat klinken.

Foto 2: Daan Roosegaarde: “WATERLICHT is een inspiratie voor de toekomst: hoeveel energie kunnen we dan ontlenen aan de beweging van het water in het geval we drijvende steden zullen gaan bouwen? Beleef de kwetsbaarheid en de kracht van het samenleven met water."

Deelnemende kunstenaars:

Dinie Boogaart, Marije Bouman, Sonja Brussen, Cor Buisman, Frank Erhart, Bruno van den Elshout, Mariëtte van Erp, Hermine Grob-Riswick, Mieke de Haan, Han van Hagen, Theo ten Have, Marianne van Hest, Henk ter Horst, Dirkje van de Horst- Beetsma, Corry Kooy, Lisette Koren, Paul de Kort, Iet Kortschoot, Titus Meeuws, Jurriaan Molenaar, Olphaert den Otter, Jan Radersma, Studio Daan Roosegaarde, Harald Schole, Niels Schouten, Jan van Tilburg, Jan Tweehuysen, Gineke Zikken, Nynke van Zwol.

https://zandvoortsmuseum.nl/nl/

Datum:
5 juni 2021 / 15 augustus 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0