Hans Memling

Hans Memling behoort is één van de belangrijkste Vlaamse primitieven. Een groot aantal van zijn panelen is bewaard. Zijn oeuvre toont het succes van de kunstenaar, die over een productieve en goed georganiseerde werkplaats beschikte. Vooral Italiaanse en Spaanse kooplui deden beroep op zijn kunsten.

Hans Memling wordt rond 1435 in Selingenstadt (Duitsland) geboren. Zijn ouders Hamman Mommeling en Luca Styrn overlijden  in 1450 aan de pest. Vermoedelijk was hij eerst een leerling in Keulen bij de schilder Stefan Lochner. Nadien trekt Memling naar zeer waarschijnlijk naar Brussel waar hij in het atelier van Rogier van der Weyden start. Hier doet hij extra kennis op van composities en werkmethode en hij verblijft in diens atelier tot de meester in 1464 overlijdt, daarna vestigt hij zich in Brugge. Hij verwerft er op 30 januari 1465 het Brugse burgerschap door zich in te schrijven in de Poortersboeken wat 24 schellingen koste. Deze melding was nodig om een atelier op te richten en als schilder te kunnen starten. Eerst huurt hij twee stenen huizen aan de Vlamingdam en de Jan Miraelstraat deze buurt bestaat vooral uit ambachtslui en kunstenaars.

In 1480 krijgt Brugge een verplichte lening opgelegd om de veldtocht van aartshertog Maximiliaan tegen Frankrijk te financieren. Net als andere burgers van de stad moet ook Memling zijn aandeel in de lening betalen. Hij behoort op dat moment tot de rijkste burgers van de stad, een tiende van de hele bevolking.

Memling sterft op 11 augustus 1494 en wordt in het obituarium van het schildersambacht ingeschreven. Hij wordt begraven op het kerkhof van de Sint-Gilliskerk en niet in de kerk omdat hij op dat moment niet genoeg geld zou hebben.

 

Bijnaam / pseudoniem:
Duytsche Hans
Functie / titel:
Kunstschilder / vlaamse primitieve
Geboorte- en sterfdatum:
1 januari 1435 / 11 april 1494
Plaats geboorte:
Selingenstadt (mainz)
Plaats sterven:
Brugge, België
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Keulen, Brussel, Brugge

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0