#kerkverhalen: Nieuwe glas-in-lood ruiten Sint-Clemenskerk in Ameland geplaatst

Op 5 februari 2013 brandde de Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland helemaal af. Alleen twee zijbeuken bleven behouden. De Sint-Clemenskerk is de enige katholieke kerk op het eiland. De kerk, gebouwd in 1878, is een ontwerp van Pierre Cuypers.

De verzekering keerde 3,2 miljoen euro uit voor de heropbouw. Er werd besloten de kerk helemaal te herbouwen.

Nieuw dak en toren

In oktober 2015 startte de herbouw van de kerk, in opdracht van de stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland. Dat gebeurde door Friso Restauratie, een onderdeel van Friso Bouwgroep te Sneek. Projectleider namens de bouwgroep was Jelmer Boersma. De inhoudelijke restauratie was in handen van Randolph Algera, restaurateur en schilder uit Heerenveen.

De eerste fasen bestonden uit herstel van het metselwerk en de complete herinrichting. De grootste uitdaging vormde de aanbreng van het nieuwe dak en de toren. De dakelementen zijn bij Friso Bouwgroep in eigen huis gefabriceerd en vervolgens naar het eiland getransporteerd.

Glas-in-lood ruiten

Afgelopen juni hield het bisdom Groningen-Leeuwarden in alle kerken een collecte voor het nog ontbrekende bedrag van 100.000 euro. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor een nieuwe altaartafel en een preekstoel.

Er zijn nieuwe glas-in-lood ruiten gemaakt en de veertien beschadigde kruiswegstaties worden gerestaureerd. Deze week werden de glas-in-lood ruiten geplaatst. In drie ruiten, die een geheel vormen, zijn de engelen Rafael, Michael en Gabriel te zien. Die engelen zweven boven de aardbol, met daarin Ameland en de andere Waddeneilanden in de middelste ruit.

In totaal worden dertig glas-in-lood ramen geplaatst. In die ramen is het thema Eb & Vloed verwerkt. De heiligen staan straks afgebeeld in een landschap van duinen en zee met dieren en planten die op Ameland voorkomen. Het plafond van de kerk is in negen kleuren blauw geverfd. Voor het priesterkoor is al een blauwe vuurvogel geschilderd, verguld met bladgoud.

Duitse toeristen

De kerk is ook belangrijk voor Duitse toeristen. Elke zomer komen zo’n 10.000 Duitsers naar Ameland die ook de mis meemaken. Pastoor Karsten Weidisch verzorgt die zomers zes weken lang in de Duitse taal.

De verwachting is dat Ameland de kerk in de loop van 2017 weer in gebruik kan nemen.

Alle afbeeldingen zijn gemaakt door Regina Beijaard. http://www.amelandaandemuur.nl/

 

 

http://www.persbureau-ameland.nl/torentje-terug-op-de-clemenskerk http://www.stclemensparochie.nl/

Reageren

Reacties

Op het filmpje zie ik dat ook de schilderingen van Jacob Ydema zijn hersteld (of gereconstrueerd?). In mijn boek ‘De genade van de steiger, monumentale kerkelijke schilderkunst in het interbellum’ heb ik aandacht besteed aan deze interessante kunstenaar die voor de meeste mensen een onbekende grootheid is. Walter, is jouw verhaal niet iets om te delen op de FB-pagina ‘Nederlands religieus erfgoed’: http://bit.ly/FB-Ned-reli-erfgoed