Rabo zet kostbaar zilver bij het grofvuil

De Rabobank Kerkrade heeft waarschijnlijk zilverwerk bij het oud vuil gezet. Personeel dacht bij een opruimactie dat het om carnavalsversiering ging.

Eigenaar van het zilverwerk, De Broederschap Sint Sebastinus is radeloos. Het zilver bestond uit koningsschildjes, een draagkraag en een vogel. Het oudste koningsplaatje was 400 jaar oud. Ook documenten en het eerste statutenboek gingen mogelijk met de vuilnisman mee. De misser werd ontdekt toen afgelopen week leden van De Broederschap de spullen wilde ophalen voor de stadsprocessie van aanstaande zondag.

Zoekactie

Sint Sebastianus verkeerde in de veronderstelling dat de eigendommen veilig waren. Al 25 jaar lagen de kostbaarheden in een zilveren koffer met twee sloten in een kluis van de Rabobank. ‘Er is een grote zoekactie gaande,’ zegt secretaris van De Broederschap de heer Bemelmans. Zowel intern bij Rabobank als bij reinigingsdienst RD4 en door de politie. De Broederschap heeft de bank aansprakelijk gesteld en aangifte gedaan. Het zilver had een verzekerde waarde van 250.000 euro.Tot nu toe ontbreekt van het zilver ieder spoor.

Stadsprocessie

Elk jaar wordt de stadsprocessie gehouden door de Broederschap Sint Sebastianus in Kerkrade. De tocht gaat  van de Lambertuskerk naar de Abdij Rolduc uit 1104. Na afloop wordt tijdens het koningvogelschieten een koning verkozen die het jaar daarna omhangen met zilveren schildjes voor de optocht uitloopt. Wie het laatste stukje van de houten vogel schiet is het volgende jaar koning. ‘De processie van aanstaande zondag zal wel doorgaan.’ zegt secretaris van de Broederschap Bemelmans. ‘Maar dit keer met een kale koning.’

Folklore

Kerkrade kent een rijk verenigingsleven waarin folklore in ere wordt gehouden. De oudste vereniging is St. Sebastianus-Schuttersbroederschap Kerkrade (1617). De Broederschap bestaat uit zo'n twintig 20 personen. Leden dragen bij activiteiten een kostuum met een jacquet, een wit hemd met puntboord en witte dasstrik, een hoge zijden hoed, zwarte schoenen en zwarte handschoenen. Het gezelschap wordt tijdens optocht en processie begeleidt door fluitist en tamboer.

De stichteres is Isabella, Clara, Eugenia Infantin van Spanje, hertogin van Brabant. De taak van de Broederschap is handhaven van de orde, rust maar ook het beschermen van de kerk bij gelegenheid van processies en feesten. Activiteiten zijn koningvogelschieten, het houden van processies en feestelijke diners. 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0