Yahya ibn Mahmud al-Wasiti

Yahya ibn Mahmud al-Wasiti

Yahya ibn Mahmud al-Wasiti (Arabisch: يحيى بن محمود الواسطي) was een 13e-eeuwse Iraaks-Arabische schilder en kalligraaf, bekend om zijn illustraties van al-Hariri's Maqamat.

Maqamat al-Hariri, ook bekend als de ‘de verzamelde verhalen van Hariri’, bevat zo'n 50 verhalen geschreven in de Maqama-stijl, een mix van verzen en literair proza. Al meer dan acht eeuwen wordt Al-Hariri’s Maqamat beschouwd als de grootste schat in de Arabische literatuur na de Koran.

Arabische schurk met mooie praatjes

Omstreeks 1237 illustreerde al-Wasiti (1208-1268 circa) verhalen van al-Ḥariri, een reeks anekdotes over de kwajongens avonturen van een 12e-eeuwse Arabische schurk met mooie praatjes. Het werk was in deze periode zeer populair. De 96 illustraties zijn van uitstekende kwaliteit met een fijne compositie, expressieve figuren en levendige maar gecontroleerde kleuren. Ze bieden een fascinerende reeks van inkijkjes in en commentaren op het 13e-eeuwse islamitische leven.  

Al-Wasiti haalde zijn inspiratie uit de tekenaars en schilders van de ‘Bagdadse School’. Deze tekenaars/schilders illustreerden islamitische manuscripten. De Bagdadse School dateert van het laatste kwart van de 12e eeuw, circa 1175.

Expressieve, geïndividualiseerde gezichten

De school bloeide in de periode dat de Abbasied-kaliefen hun gezag in Bagdad opnieuw hadden gevestigd. De stijl van de illustraties wordt gekenmerkt door expressieve, geïndividualiseerde gezichten in plaats van gelaatstypes, een suggestie van beweging en aandacht voor de details van het dagelijks leven. Het werk van deze school kreeg een enorme klap in 1258, het jaar waarin de Mongolen de stad Bagdad vernietigden. Desondanks bleven nog 40 jaar, vooral buiten de verwoeste stad, de illustraties verschijnen.

Synthese van realisme en stilering

Al-Wasiti was een uitstekende schilder, die Turkse kunst en inheemse christelijke (Jacobitische en Syrische Miaphysitische) schilderkunst mengde in een levendig islamitische fusie. Yaḥya was niet de eerste die in deze stijl schilderde, maar hij was wel de beste kunstenaar wiens werk het heeft overleefd. Zijn werk vertoont een synthese van realisme en stilering, en zijn compositie is uitgebreider dan in eerdere islamitische schilderkunst. Er is niets bekend over zijn leven, en kennis van hem berust uitsluitend op zijn werk.

Uit de stad Wasit

Het enige wat we over hem kunnen vertellen is dat hij en zijn familie stammen uit de stad Wasit,  een militaire en handelsstad van het middeleeuwse Irak, vooral belangrijk tijdens het Umayyad-kalifaat (661-750). Wasiṭ werd in 702 opgericht als een militair kampement aan de rivier de Tigris, tussen Basra en Kufah, door al-Ḥajjaj, de Umayyad-gouverneur van Irak.

Een exemplaar van de Maqamat bevindt zich tegenwoordig in de Bibliothèque Nationale in Parijs.

Functie / titel:
schilder
Geboorte- en sterfdatum:
1 maart 1208 / 6 december 1268
Plaats geboorte:
Bagdad
Plaats sterven:
Bagdad
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Wasit, Bagdad

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0