Bisschoppelijke Normaalschool Sint-Franciscus

Horizontal tabs

Beschrijving

Nr. 8. Bisschoppelijke Normaalschool St.-Franciscus. In 1839 gesticht door Mgr. Delebecque als afdeling van het St.-Jozefinstituut in de Ankerstraat, waarvan het in 1868 zelfstandig werd. Eerstesteenlegging gebouwen in de Kasteelstraat in oktober 1870; opening op 13 oktober 1873.

Neoclassicistisch bakstenen gebouw aan de straatzijde, van twee bouwl. en eenentwintig trav., per drie gegroepeerd en al of niet vooruitspringend. Begane grond met steekboogvensters (verspringende dagkanten) en dito deur in arduinen omlijsting in de centrale trav. Op de bovenverd. rondboogvensters onder vierkante waterlijst. Geveleinde met architraaf, fries met casementen en gekorniste kroonlijst op tanden en klossen; driehoekig fronton boven de drie middentrav.

Achteraan de speelplaats, evenwijdig aan de straat, ruime kapel in neogotische stijl, van 1911 (gevelsteen). Eénbeukige bakstenen kapel van zeven trav. met lager en smaller, rechth. koortje van twee trav. Binnenruimte in 1975 horizontaal in tweeen gedeeld door een tussenvloer ter hoogte van de vensterdorpels. Trav. gemarkeerd door steunberen; spitsboogvensters met neogotisch maaswerk. Langsgevels beëindigd op overhoekse muizetandfries.

Interieur overspannen door houten spitstongewelf met ijzeren trekstangen.

Adres

Kasteelstraat 8
Sint-Niklaas (Sint-Niklaas), België

Openingstijden

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0