Fort aan den Hoek van Holland: officiersmess/Kantinegebouw

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

OFFICIERSMESS/KANTINEGEBOUW voor het Hoekse garnizoen deel uitmakend van complex fort Aan den Hoek van Holland. Het eerste deel werd in 1916 gebouwd in een sobere eclectische stijl; later werd het gebouw aan de noordzijde met een aantal vensterassen en een serre uitgebreid.

Omschrijving

Kantinegebouw, in twee fasen gebouwd op een L-vormige plattegrond, opgetrokken in donkerrode baksteen. Het gebouw is onderkelderd, telt één bouwlaag en heeft een plat dak met een overkragende geprofileerde daklijst. De hoofdingang van het gebouwtje, een geprofileerde houten deur met bovenlicht, bevindt zich in het midden van de straatzijde en wordt geflankeerd door links drie hoge schuifvensters met negenruits bovenlichten en oorspronkelijk houten luiken aan de onderzijde van de vensters.

Waardering

Kantinegebouw, in twee fasen gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in een sobere eclectische stijl. Als historisch-functioneeel onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde.

Het voorm. Pantserfort (Stationsweg 80), gebouwd in 1881-'84 ter verdediging van de Nieuwe Waterweg, bestaat uit twee stalen pantserkoepels met kanonnen en is omgeven door een droge gracht met contrescarpmuur. Bij het fort horen de dienstwoningen Stationsweg 84-86 en een voorm. torpedoloods (Stationsweg 43; 1886).

Adres

Stationsweg 80
3151 HS Hoek van Holland

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0