Hoeve Prinses Marianne

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Boerderij gebouwd in 1913 in opdracht en naar ontwerp van de Maatschappij van Weldadigheid. De in vroege Interbellum-stijl gebouwde boerderij behoort tot het kop-romp type binnen de hallehuisgroep met als bijzonderheid een dwarsbouw voor de koestallen. De boerderij is kenmerkend voor de schaalvergroting binnen het landbouwbedrijf van de Maatschappij. Het niet nader te beschermen erf heeft aan de voorzijde een klinkerbestrating.

Omschrijving

Een in baksteen opgetrokken boerderij bestaande uit een woonhuis en een bedrijfsgedeelte. Het woonhuis wordt gedekt door een zadeldak met opnieuw verbeterde hollandse pannen; schoorsteen in de nok; windveren aan de voorzijde; eenvoudig geprofileerde goot op klossen. Symmetrisch ingedeelde topgevel met centraal een deur met bovenlicht; aan weerskanten een gekoppeld venster met roedeverdeling. Verdieping met in het midden de naamgeving: Hoeve Marianne 1913 en aan weerskanten een venster met roedeverdeling in bovenlicht. De top is voorzien van verticale gerabbatte betimmering. Linkerzijgevel met twee rechtgesloten keldervensters; daarboven twee hoog geplaatste opkamervensters met achtruits bovenlicht; rechts een venster met achtruits bovenlicht. Links een smal venster. Rechterzijgevel met gekoppeld venster als in voorgevel; daarnaast een paneeldeur met bovenlicht; rechts een gekoppeld (verhoogd) keukenraam. Sprong naar achterhuis met loopdeur en in de lage zijgevel twee gekoppelde vierruits ramen.

Het bedrijfsgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak met pannen onderlangs. Aan de voorzijde een schuurdeur onder I-profielen latei en aan weerskanten een getoogd zesruits venster. De linkerzijgevel voorzien van rechtgesloten drieruits stalvensters en twee wagendeuren. Achtergevel met schuurdeur onder I-profiel, twee loopdeuren met zesruits bovenlicht en drie getoogde negenruits vensters. De rechterzijgevel is onregelmatig geleed met mest- en loopdeuren (waarvan een met zijlichten) alsmede rechtgesloten drieruits stalvensters. Haaks op de schuur een aangebouwde koestal waarvan de zijgevels een regelmatige indeling van stalvensters, mest- en wagendeuren. De topgevel is symmetrisch en heeft een wagendeur met bovenlicht (voorzien van stijlen en roeden); aan weerskanten een loopdeur en in de top een halfrond venster met roedeverdeling.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling bij de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie (kop-romp type met haakse aanbouw), de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied.

Boerderijen. Van de grote boerderijen (hoeven) die in de jaren zestig van de 19de eeuw werden gebouwd tijdens de schaalvergroting in het landbouwsysteem van de kolonies zijn geen gave voorbeelden behouden. Bij de Hoeve Prinses Marianne (Kon. Wilhelminalaan 33, Wilhelminaoord) is de hooischuur het enige restant van het oorspronkelijke boerderijconcept uit circa 1865, bestaande uit een langgerekte boerderij met aan twee zijden stallen, in het midden een dorsvloer en aan weerszijden hiervan hooischuren. Na een brand werd die boerderij in 1913 vervangen door de huidige kop-rompboerderij met langsdeel en haaks uitgebouwde koestal. Van de in 1864 opgezette Hoeve Koning Willem III (Kon. Wilhelminalaan 64, Wilhelminaoord) resteren geen gebouwen uit de bouwtijd, maar wel een schuur met langsdeel uit circa 1900 en daarachter een kiemschuur, gebouwd in 1941-'42 voor de Coöperatieve Vereniging Kiemhuis, waarvan de Maatschappij aandeelhouder was. Begin 20ste eeuw werden diverse krimpenboerderijen gebouwd, zoals Maj. Van Swietenlaan 13 (Frederiksoord; circa 1915), M.A. van Naamen van Eemneslaan 2 (Wilhelminaoord; circa 1920) en M.A. van Naamen van Eemneslaan 74 (Frederiksoord; circa 1920), de twee laatste met dwarsdeel en bakhuisje. Andere voorbeelden van moderne boerderijen zijn Kon. Wilhelminalaan 61 (Wilhelminaoord; circa 1928) en Maj. Van Swietenlaan 1 (Frederiksoord; 1929), beide met een dwarsdeel onder een steekkap. De met langsdeel uitgevoerde moderne kop-rompboerderij Sleekhorst (De Eese 5, Wilhelminaoord) kwam in 1939 tot stand naar ontwerp van B. Haveman.

Adres

Kon. Wilhelminalaan 33
8384 GG Wilhelminaoord

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0