Kantoorgebouw "Erasmushuis" van de Hollandse Bank Unie

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding:

KANTOORGEBOUW, genaamd Erasmushuis, van de Hollandse Bank Unie aan de oostzijde van de Coolsingel, tussen Bulgersteyn en Churchillplein. Gebouwd in 1939-1940 in functionalistische stijl naar ontwerp van W.M. Dudok. Met enkele andere gebouwen in het centrum van Rotterdam heeft dit gebouw de bombardementen van de meidagen 1940 overleefd.

N.B. Op de begane grond aan de Coolsingel bevindt zich een halfronde uitbouw naar ontwerp van B. Kraaijvanger, gerealiseerd in 1986.

Omschrijving:

Kantoorgebouw van twaalf bouwlagen en een kelderverdieping (met kluis) op een rechthoekige plattegrond met een rechthoekige aanbouw aan de zuidzijde van één bouwlaag op (verdiepingshoge) betonnen kolommen. Alle bouwdelen hebben een plat dak. Het gebouw heeft een betonskelet bekleed met wit geglazuurde baksteen (in Noors verband gemetseld) boven een zwart marmeren plint. Oorspronkelijk waren alle vensters gevat in dunne stalen profielen. De vensters op de begane grond -alle gevels- zijn voorzien van traliewerk. De vier gevels van de hoogbouw zijn alle verschillend. De westgevel, aan de Coolsingel, bevat op de begane grond links de representatieve hoofdingang, met marmeren trap naar deuren met goudkleurig geanodiseerd aluminium profielen. De hal op de begane grond is bekleed met wit marmer. Toegankelijk via draaideur van glas in goudkleurig geanodiseerd aluminium. Van dit zelfde materiaal zijn ook, onder andere, de trapleuningen. De gevel bevat verder per verdieping een betonnen balkon waarachter een rechthoekige vensterpartij en deur met een klein rond raam. De balkons kragen iets uit over de noordelijke hoek en beslaan ongeveer drievijfde van de gevel. Ze worden rechts afgesloten door een laag windscherm en verder door een fijn ijzeren hekwerk waarvan de bovenste rail rondom doorloopt. Rechts in de gevel per verdieping een rond venster. De gevel wordt beëindigd door een strakke,licht uitkragende lijst die wordt bekroond door de letters 'HBU'. De noordelijke gevel, aan de Bulgersteyn, wordt gekenmerkt door een doorlopende erker waar trappen, liften en hallen in zijn opgenomen. Deze erker reikt tot één verdieping boven de daklijn en vormt een krachtig verticaal element in de gevel. Op de begane grond bevindt zich hier de dienstingang met gebogen luifel waarop met ijzeren letters het woord 'Erasmushuis'. Links van de erker bevindt zich per verdieping een bijna vierkant raam. Rechts zit steeds een klein balkon aan de erker vast dat conform de balkons in de westelijke gevel wordt afgesloten door een laag windscherm en een ijzeren hekwerk. Rechts van de balkons zijn rechthoekige, horizontale vensterstroken en geheel rechts in de gevel per verdieping een rond venster. De westhoek wordt bovendien geaccentueerd door de over de hoek uitkragende balkons van de westelijke gevel. Gevel en erker worden weer beëindigd door een strakke kroonlijst, waarop rechts de letters 'HBU'. De oostelijke gevel heeft geen balkons, maar wordt geheel ingenomen door per verdieping twee in elkaars verlengde liggende rechthoekige, horizontale vensterstroken. De over de hoek uitkragende trapbordessen aan de zuidgevel accentueren de verdiepingshoogten. De zuidelijke gevel wordt gedomineerd door de schuine lijnen van de betonnen noodtrappen die de balkons met elkaar verbinden. Tweevijfde van de gevel wordt ingenomen door de balkons en trappen. De balkons hebben een afgeronde beëindiging en zijn voorzien van een ijzeren hekwerk dat doorloopt in de balustrade van de trap.

De bordessen kragen iets uit over de hoek van de oostgevel. De rest van de gevel is regelmatig gevuld met rechthoekige, horizontale vensterstroken. Ook hier is de daklijst bekroond met de letters 'HBU'. Aan de zuidoostelijke hoek is de twee bouwlagen hoge aanbouw gerealiseerd, die bestaat uit een rechthoekige, grotendeels beglaasde etage van vier traveeën breed, die op verdiepingshoge betonnen kolommen staat, teneinde een vrije doorzicht op het naburige Schielandhuis te kunnen bieden. Geheel rondom de verdieping een uitkragend balkon met ijzeren hekwerk. Alleen de meest zuidelijke travee van deze zijvleugel is ook op de begane grond deels ingevuld. Hier is een halfrond trappehuis aangebouwd dat oorspronkelijk geheel van glas en staal was. Het trappehuis steekt boven de daklijn uit en geeft toegang tot een dakterras dat door een ijzeren hekwerk is omgeven.

Waardering:

Kantoorgebouw in funtionalistische stijl van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde, alsook van belang binnen het oeuvre van W.M. Dudok.

Adres

Coolsingel 104
3011 AG Rotterdam

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0