Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2021 – Grensverleggers in Gooi & Vecht

Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2021 – Grensverleggers in Gooi & Vecht

We kunnen nog een paar dagen meedoen met het Erfgoedfestival Gooi & Vecht. Zomer 2021 staat Gooi & Vecht in het teken van Gooise grensverleggers, wereldverbeteraars en uitvinders tijdens de tweede editie van het Erfgoedfestival. Duik in de erfgoedverhalen van o.a. P.C. Hooft, Nescio, Piet Mondriaan en Frederik van Eeden met het inspirerende (coronaproof) buitenprogramma vol themawandelingen en fietsroutes.

Daarnaast zijn er tentoonstellingen, vlogs, podcasts, een rondreizende interactieve AR Experience en een speciaal kinderprogramma met bijpassend doe-magazine. Bekijk het programma en laat je verrassen door de achtergrondverhalen van de erfgoedlocaties in het Erfgoedfestival Magazine.

Grensverleggende ideeën

Tijdens het Erfgoedfestival 2021 belicht het festival grensverleggende ideeën, denkers, personen en ontwikkelingen die in Gooi & Vecht tot bloei zijn gekomen en die soms tot ver over de landsgrenzen hun uitwerking hebben gekregen. Maar welke verhalen, ideeën en grensverleggers worden dan zoal belicht in het programma van het Erfgoedfestival 2021?

Natuur en schone lucht 

Begin twintigse eeuw was het Gooi en de Vechtstreek een plek waar grote innovaties samen kwamen. Tussen 1880 en 1920 vormden de natuur en schone lucht een belangrijke reden om vanuit de stad naar het Gooi te reizen.

Schilders, dichters, wereldverbeteraars  

Schilders (van Neuhuys en Mauve tot Mondriaan en Van der Leck), dichters (bijv. Roland Holst) en schrijvers (Van Eeden, Van Bruggen) vonden rust en inspiratie in de dorpen op de heide. Wereldverbeteraars, zoals prof. Jacob van Rees in Blarcum en Frederik van Eeden in Bussum, probeerden er hun ideale wereld in het klein te verwezenlijken door het stichten van kolonies. Ook in Huizen ontstond een gemeenschap waarin de nieuwe ontwikkelingen omarmd werden. Het modernisme in de schilderkunst werd door belangrijke kunstenaars in Laren en Blaricum vormgegeven. Ook buiten de beeldende kunst vonden belangrijke innovaties in de regio plaats. In Hilversum zorgde de architect Dudok voor grote vernieuwing in de architectuur en stedenbouw.

Sociale hervormers 

Begin 20e eeuw waren veel sociaal hervormers actief om de bevolking te ondersteunen en te stimuleren. Van Houten ontwikkelde in Weesp in zijn chocoladefabrieken leerprogramma’s voor zijn medewerkers. De seinfabrieken in Hilversum vormen de oorsprong van de opkomst en bloei van de media-industrie in Hilversum en Bussum. De radio werd 100 jaar geleden in het Gooi ontwikkeld, waarna de komst van de omroepen en televisiestudio’s naar de stad, zorgden voor een complete mediastad.

Loosdrecht  

In Loosdrecht en omgeving vonden vernieuwers een aantrekkelijke woonplaats. Jonkheer Henri van Sypesteyn herbouwde het kasteel van zijn voorvaderen in Loosdrecht en ontwierp hierbij een tuin van uitzonderlijke kwaliteit. Als verzamelaar en tuinexpert zette hij de Nederlandse tuinarchitectuur op de kaart.

Festivalprogramma  

Duik in de boeiende erfgoedverhalen aan de hand van onder meer inspirerende thematische wandel- en fietsroutes, tentoonstellingen, blogs, vlogs en podcasts. Kijk op erfgoedfestivalgooivecht.nl voor meer informatie en hou de UITagenda in de gaten voor het actuele programma.

https://www.visitgooivecht.nl/nl/uitagenda/334011253/erfgoedfestival-gooi-vecht

Datum:
26 mei 2021 / 12 september 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0