Hermitage Amsterdam maakt jury bouwwedstrijd met LEGO bekend

Hermitage Amsterdam maakt jury bouwwedstrijd met LEGO bekend 

Wedstrijd levert ruim 75 inzendingen op | Populairste categorie: kastelen 

Vandaag maakt de Hermitage Amsterdam de namen van de juryleden bekend van de grote bouwwedstrijd met LEGO. De wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de Hermitage-tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders. Voorzitter van de jury is Pieter Eckhardt, conservator van de Hermitage Amsterdam. 

De andere juryleden zijn Dirk Denoyelle (LEGO® Certified Professional), Jan Pennings en Lola Nouwens (winnaars van het RTL-programma LEGO MASTERS 2020), Lies Willers (tentoonstellingsontwerper) en Mylo Freeman (schrijver en illustrator). 

Soms metershoog 

Zij buigen zich binnenkort over de ruim 75 inzendingen. Ervaren én minder ervaren bouwers van alle leeftijden hebben meegedaan; de resultaten zijn indrukwekkend, in sommige gevallen metershoog. De winnaars worden bekendgemaakt in de week van 8 februari 2021 via hermitage.nl. Inzenden voor de wedstrijd is niet meer mogelijk. 

Machtige kastelen 

‘Bouw de fantasierijkste ridderwereld van LEGO-stenen’, luidde de opdracht. Deelnemers konden kiezen uit drie categorieën: machtige kastelen, ridderscènes en fantasiefiguren. De categorie ‘machtige kastelen’ blijkt het meest populair. De professionele jury kiest een Top 3 uit iedere categorie. De negen winnende creaties krijgen een ereplaats in de tentoonstelling, uitkijkend over de grote Ridderzaal. De bekroonde werken worden op woensdag 24 februari 2021 voor de pers onthuld en zijn vervolgens drie maanden voor het publiek te zien in het museum. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen. Blijf op de hoogte via hermitage.nl

Romanovs in de ban van de ridders 

De tentoonstelling vertelt over tsaren en ridders aan de hand van meer dan 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. Voor het eerst zijn meerdere hoogtepunten uit deze collecties in Nederland te zien.

Ze brengen de middeleeuwen tot leven, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien. Én de romantische negentiende-eeuwse revival hiervan in Europa en aan het Russische hof. De indrukwekkende vormgeving is heroïsch en romantisch tegelijk, met als hoogtepunt een spectaculaire ridderzaal met een toernooisetting waarin ridders te paard verwikkeld zijn in een steekspel. De tentoonstelling biedt een unieke reis door de tijd die, met medewerking van onder anderen Herman Pleij in de audiotour, kleur geeft aan wat vaak de Dark Ages wordt genoemd. 

Vanwege de op maandag 14 december 2020 aangescherpte coronamaatregelen is het museum momenteel gesloten voor het publiek. Kijk op hermitage.nl voor meer informatie. De tentoonstelling is te zien tot in de zomer van 2021. 

Foto: Juryleden v.l.n.r.: Dirk Denoyelle (©Alex Deyaert), Jan Pennings & Lola Nouwens (©RTL/William Rutten), Lies Willers (©Paul Bomers), Mylo Freeman en Pieter Eckhardt. 

https://hermitage.nl/nl/ 

Datum:
28 januari 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0