When things are beings – voorstellen voor de museumcollectie | Stedelijk Museum Amsterdam

When things are beings – voorstellen voor de museumcollectie | Stedelijk Museum Amsterdam

De groepstentoonstelling When Things Are Beings toont de kracht van objecten en sculpturen in een scala van beeldtalen. De projecten verbinden de materiële en immateriële wereld met elkaar: ze leggen verbanden tussen ideeën en objecten, spiritualiteit en materialiteit, en koppelen maatschappelijke kwesties aan tastbare zaken.

In 13 zalen adresseert de tentoonstelling de innerlijke kracht van objecten en sculpturen. De 24 geselecteerde projecten verwelkomen gevoelens van aantrekking, verwarring en nieuwsgierigheid.  De werken variëren van installaties tot fotografie en print, sieraden, objectdesign, video, film, soundscape en performance.

Ierse vloek 

Sommige projecten in de tentoonstelling refereren aan een spirituele wereld, andere verbinden complexe en gelaagde geschiedenissen tussen mensen van verschillende generaties en verschillende plekken op de wereld. Zo werkt kunstenaar Seán Hannan met het idee van de Ierse vloek bekend als piseógs, en speelt het werk van mediakunstenaar en designer Sondi met herinneringen van haar ouderlijk huis in Kameroen.

Vormen van spiritualiteit 

When Things Are Beings beweegt zich tussen de ongrijpbare aantrekkingskracht van abstracte concepten, en vormen van spiritualiteit die verborgen kunnen liggen in objecten en sculpturen.  Design en kunst kunnen je namelijk betoveren of boeien op een manier die niet altijd even duidelijk te verklaren of te definiëren is. Zo onderzoekt ontwerper Sabine Marcelis in Fold, een spiegel van gelaagd gezandstraald glas, materiële eigenschappen die in eerste instantie aan de directe observatie ontsnappen door te spelen met diepte en perceptie. De werken van kunstenaar Ana Navas bestaan voornamelijk uit huiselijke objecten, als bijvoorbeeld een droogrek, die zich 'verkleden', en zijn voortgekomen uit haar fascinatie voor de relatie tussen populaire cultuur en zogenaamde high art.

In totaal zijn er 24 projecten te zien, van de volgende ontwerpers en kunstenaars:

Ayo / James Beckett / Yinka Buutfeld / Jae Pil Eun / Eric Giraudet de Boudemange / Laurids Gallée / Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic / Seán Hannan / Saskia Noor van Imhoff / Iris Kensmil / Sebastian Koudijzer / Marcos Kueh / Aram Lee / Shani Leseman / Sabine Marcelis / Chequita Nahar / Ana Navas / Hatutamelen / Wendy Owusu / Ginevra Petrozzi / Magali Reus / Sondi / Amy Suo Wu & Elaine W. Ho / Wei Yang  

De tentoonstelling When Things Are Beings is onderdeel van de projectserie Gemeentelijke Kunstaankopen, die tweejaarlijks wordt georganiseerd met financiële steun van de Gemeente Amsterdam. Makers die wonen en werken in Nederland worden uitgenodigd om te reageren op een open call, gevolgd door een juryselectie en een groepstentoonstelling. Een deel van het getoonde werk wordt aangekocht voor de museumcollectie.  

Publicatie

Bij de tentoonstelling komt een online publicatie met verdiepende teksten over de 24 geselecteerde projecten en een essay door Mira Asriningtyas. 

Public program

Een programma van performances en talks wordt binnenkort bekend gemaakt.  

Afbeeldingen

1) Sondi, (detail) 'Home 404', 2022. Driekanaals video-installatie bestaande uit keramiek en 3D-animatie. Met dank aan de kunstenaar, 2) Seán Hannan, (detail) 'LUCK', 2022. Film en installatie met een vervloekt ei. Met dank aan de kunstenaar, 3) Sabine Marcelis, (detail) 'Folding mirror lights', 2022. Gespiegeld glas met ledlicht. Met dank aan de kunstenaar. Foto: Titia Hahne, 4) Ana Navas, (detail) 'Excuses', 2019 - 2022. Multi media sculpturen met huishoudelijke objecten, 5) Eric Giraudet de Boudemange, (detail) 'Moults', 2019. Mixed media sculptuur. Met dank aan de kunstenaar, 6) Shani Leseman, (detail) 'Talismagic', 2022. Serie van 100 geglazuurde keramische objecten. Met dank aan de kunstenaar. Foto: Trees Heil.  

https://www.stedelijk.nl/

Datum:
26 november 2022 / 10 april 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0