Hortus Botanicus Amsterdam (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De hortus botanicus (Latijn voor botanische tuin) is nu vooral een oase van rust in het hectische Amsterdam. De geschiedenis van de tuin is echter net zo divers als zijn planten.

Amsterdam kreeg in de 17e eeuw te maken met meerdere pestepidemiën. Om die uitbraken van de pest te bestreiden, liet het stadsbestuur in 1638 een tuin aanleggen om medicinale planten te kweken. De eerste tuin lag buiten de stadspoort, in het Reguliershof. Dat was oorspronkelijk een herberg met een pleziertuin. P.C. Hooft, Constantijn Huygens en andere prominente Nederlanders zorgden ervoor dat de pleziertuin werd omgebouw tot een wetenschappelijk verantwoorde hortus.

Verhuizing

Al snel breidde de tuin zich uit en ging het om meer dan alleen medicinale planten. De VOC bracht allerhande specerijen en vreemde plantern mee, terwijl uit Suriname de eerste ananasstruiken en okraplanten naar Nederland kwamen. Al die exotische planten konden door het stadsbestuur doorverkocht worden voor een aardig zakcentje. De apothekersleerlingen van het Athenaeum Illustre zorgden er ondertussen voor dat al die kruiden, bloemen en struiken goed bewaterd bleven.

Het Amsterdam van de 17e eeuw groeide in rap tempo. Het gebied rond de hortus werd al snel opgeslokt door nieuwbouw. Het stadsbestuur besloot de tuin te verhuizen naar de huidige Plantagebuurt, toen nog grotendeels een leeg gebied. Deze nieuwe hortus, geopend in 1682, was door heel Europa bekend om zijn grote collectie planten. De twee grote drakenbloedbomen gooiden bijvoorbeeld hoge ogen bij internationale bezoekers.

Nicolaes Witsen, burgemeester van Amsterdam en wetenschapper, kwam met een wel heel bijzonder cadeau voor de nieuwe tuin. Hij gaf de hortus twee koffieplantjes, in die tijd een zeer zeldzame plant. De plantjes werden doorgekweekt en aan handelaren en plantagehouders verkocht. Daarmee zijn de twee plantjes van Nicolaes Witsen de "ouders" van alle koffieplanten in Centraal- en Zuid-Amerika! De koffieplantjes werden samen met alle andere flora verzorgd door een groep gerenomeerde botanici. Frederik Ruysch, Johannes Burman en Caspar Commelin waren grote namen in hun tijd.

Dieren en genen

Begin 19e eeuw speelde koning Lodewijk Napoleon met het plan om zijn uitgebreide collectie dieren aan de tuin toe te voegen. Helaas floot zijn broer, de Franse keizer Napoleon, hem terug naar Frankrijk voordat Lodewijk het plan in werking kon stellen. Wel kon de hortus in de loop van 19e eeuw rekenen op de nodige vernieuwingen, zoals de Victoriakas die exotische planten tegen het Nederlandse klimaat beschermde.

De hortus bleef nog lange tijd grote wetenschappers aantrekken. Zo was Hugo de Vries er rond 1900 werkzaam. De Vries deed zeer belangrijke ontdekkingen op gebied van evolutionaire biologie. Zo introduceerde hij de mutatietheorie, en de begrippen mutatie en gen. Samen met Carl Correns en Erich von Tschermak wordt hij wel gezien als de grondlegger van de moderne evolutionaire biologie.

Pas later in de 20e eeuw verloor de botanische tuin zijn wetenschappelijke betekenis. De Universiteit Amsterdam dreigde zelfs de hortus op te doeken in de jaren '80. Gelukkig zorgde de vriendvereniging van de hortus botanicus er voor dat de tuin bewaard kon blijven. Sindsdien heeft de tuin een nieuw leven gekregen als trekpleister voor natuurliefhebbers en wetenschapstoeristen.

Adres

Plantage Middenlaan 2a
Amsterdam

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 09:00-17:00

Zaterdag, zondag, feestdagen 10:00-17:00

In juli en augustus is de Hortus elke dag open tot 19.00 uur.  Gesloten is de Hortus op 1 januari, 12 september en 25 december.

Telefoonnummer

020 - 625 9021

E-mailadres

http://dehortus.nl

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0