Arsenicum op de pannenkoek

Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat de kok van keizer Napoleon in hun keuken aan het werk is geweest om voor de keizer een maaltijd te bereiden. De bewoners van het Waterschapshuis kunnen het wel zeggen.

Het Koggehuis

Op 15 oktober 1811 bezocht keizer Napoleon Medemblik. Hij reisde een maand lang door Nederland, waaronder Noord-Holland, helemaal tot aan Texel. Tijdens zijn tocht van Amsterdam naar Den Helder op 15 oktober, werd er rond het middaguur gestopt in Medemblik. Napoleon wilde de scheepstimmerwerven bezoeken en in het Waterschapshuis, toen Koggehuis geheten, het middagmaal gebruiken. Het Koggehuis was de vergaderplaats van het Waterschap van de Vier Noorder Koggen.

Gifvrij maal

Napoleon werd ontvangen door de maire (burgemeester), leden van de municipaliteit (gemeentewerf), de commandant van ’s Lands Werf, de dijkgraaf en nog enkele andere notabelen. Er was een maaltijd voor hem bereid, maar hij wilde de klaargemaakte spijzen niet aanraken. Zijn eigen kok moest een (100% gifvrij) maal voor hem koken. Uit voorzorg reisde Napoleon overigens ook altijd met een voorproever. De keuken waar Napoleons maal werd klaargemaakt is deels nog hetzelfde. De huidige bewoners hebben het pand geheel gerenoveerd en omgetoverd tot een waar stadspaleisje.

Het huis heeft naast Napoleon ook nog andere hoge gasten ontvangen. Koning Lodewijk Napoleon heeft er minstens twee keer gelogeerd en in latere tijden is koningin Emma er op visite geweest.

Vanaf Medemblik reisde de keizer tot aan ’t Zand, dat destijds een buurtschap was. Daar kwam de koets tot stilstand omdat de dijk ophield. Om Den Helder te bereiken moest Napoleon te paard verder trekken door het duinzand.

Jaar:
1811
Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0