CODA voegt met 3D reconstructie van de Oude Mariakerk eerste digitale object toe aan historische collectie

CODA voegt met 3D reconstructie van de Oude Mariakerk eerste digitale object toe aan historische collectie    

Op 15 juni aanstaande wordt in het auditorium van CODA het project Church Reveal gepresenteerd: een 3D reconstructie van de Oude Mariakerk die tot 1843 op het Raadhuisplein stond.

Deze 3D reconstructie, gemaakt door dr. Jos de Weerd en Jan Hendrik Bosch, is aangekocht door CODA en wordt als eerste digitale object toegevoegd aan de historische collectie. De Oude Mariakerk is eeuwenlang het middelpunt van het dorp Apeldoorn geweest. Er werd niet alleen gepreekt, gebeden en gedoopt, maar ook vergaderd. Zelfs de dorpsgevangenis was ondergebracht in een ruimte onder de toren. De omtrekken van de kerk zijn nog altijd te zien op het Raadhuisplein en op grond van oude tekeningen weten we hoe de ze kerk er van buiten uit gezien heeft. Met de 3D reconstructie kunnen we nu ook in de kerk rondkijken.

Geschiedenis van Apeldoorn  

CODA directeur Carin Reinders: “Deze 3D reconstructie is historische dusdanig van belang en betekenis voor de geschiedenis van Apeldoorn dat het een logische toevoeging op de historische collectie is. De 3D reconstructie brengt bovendien het verleden uit documenten en objecten samen met het heden in de vorm van techniek en innovatie. Een combinatie van traditioneel onderzoeksgebied en nieuwe technologie die we niet vaak zien. Met de razendsnelle digitale ontwikkelingen en nieuwe technische innovaties is het redelijk te veronderstellen dat we in de toekomst meer van dergelijke digitale objecten aan de collectie toe zullen voegen.”

3D reconstructie  

De 3D reconstructie is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dr. Jos de Weerd promoveerde vorig jaar aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de reformatie op de Veluwe in de zestiende eeuw (titel proefschrift: De Veluwe gereformeerd). Daartoe bestudeerde hij niet alleen geschreven bronnen, maar analyseerde hij ook relieken, retabels, gewelfschilderingen en sacrale landschappen. Deze combinatie van religiegeschiedenis en kunsthistorie geeft de 3D reconstructie een degelijke wetenschappelijke basis. Jan Hendrik Bosch visualiseert met zijn bedrijf KLOPT Stedenbouw stedenbouwkundige projecten in 3D en in samenwerking met De Weerd werd de 3D reconstructie van de Oude Mariakerk gerealiseerd.

Belangrijkste gebouw van Apeldoorn

CODA archivaris Stefan Rutten: “De Oude Mariakerk is vanaf de vroege middeleeuwen tot ver in de negentiende eeuw het belangrijkste gebouw van Apeldoorn geweest. Hier werd niet alleen gedoopt, getrouwd en begraven maar er werd ook over lokale kwesties vergaderd door de dorpsgemeenschap. Daarnaast werden bijeenkomsten van het Oost-Nederlandse Hanze-verbond hier belegd en gingen de bewoners van Paleis Het Loo hier ter kerke. Van de Oude Mariakerk hebben we ons nooit meer dan een vage voorstelling kunnen maken. En hoewel de 3D reconstructie de kerk ook alleen kan weergeven zoals het geweest zou kunnen zijn, is de reconstructie door de wetenschappelijke kennis die dr. Jos de Weerd ingebracht heeft en de visuele vertaling van Jan Hendrik Bosch niet minder dan een openbaring. Dichterbij het verre verleden dan dit, komen we niet.” 

Foto: Beeld uit de 3D reconstructie van de Oude Mariakerk – Klopt Stedenbouw, Jos de Weerd/Jan Hendrik Bosch 

Presentatie Church Reveal | woensdag 15 juni | aanvang: 20.00 uur | CODA auditorium

Op woensdag 15 juni wordt de Church Reveal 3D reconstructie door Jos de Weerd overgedragen aan CODA en wordt de publiekseditie van het boek De Veluwe gereformeerd gepresenteerd door René Arendsen, dr. Fred van Lieburg (hoogleraar Religiegeschiedenis aan de VU in Amsterdam) en prof. dr. Dolly Verhoeven (hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de RU in Nijmegen). De muzikale omlijsting is in handen van Karel-Jan Karels en Marie Karels. 

Het boek De Veluwe gereformeerd – machtswisselingen en religieuze verandering in de zestiende eeuw van Jos de Weerd kost € 49,99 en is tijdens de presentatie in CODA te koop of te bestellen op www.aup.nl

Aanwezig zijn bij de presentatie? Vul dan hier het formulier in. 

https://www.coda-apeldoorn.nl/

Datum:
15 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0