Energiek Festival Classique van 9 t/m 12 juni op het Scheveningse strand

Energiek Festival Classique van 9 t/m 12 juni op het Scheveningse strand 

Van 9 t/m 12 juni wordt het strand van Scheveningen omgebouwd tot een festivalterrein waar je met de voeten in het zand kunt genieten van klassieke muziek door topmusici en cross-overs met popmuziek, film en dans. Enkele hoogtepunten van Festival Classique 2022 zijn de première van een compositie van Aart Strootman door Slagwerk Den Haag, de strandopera La Traviata en een gezamenlijk concert van Jungle by Night en het Matangi Quartet

Festival Classique is hét klassieke muziekfestival voor iedereen. Twee jaar heeft het geen doorgang kunnen vinden door de coronamaatregelen, maar des te energieker komt het terug in 2022. Festival Classique doorbreekt de vaste setting van klassieke muziek, laat de concertzalen voor wat ze zijn, bouwt een iconisch festivalterrein midden op het strand van Scheveningen en laat het zand, de wind en de zon doorklinken in de muziek. En tussen de concerten door kun je bij het horecapaviljoen genieten van een hapje en drankje. 

Topensembles

Ruim twintig producties zijn te bezoeken op Festival Classique en alle concerten zijn gemaakt door en voor het vierdaagse festival. Van jonge talenten zoals het Haagse Ensemble De Formule en Maya Fridman tot de zingende ijscoman, yoga op klassiek, een sing-song-along rond het kampvuur en een interactieve kindervoorstelling. De topensembles Jungle by Night, een spetterend negenkoppig collectief van blazers en slagwerkers, en het Haagse Matangi Quartet geven een gezamenlijk concert. 

Windkracht 12 & Stormend Talent

Bij Stormend Talent kun je onder meer genieten van Latijns-Amerikaanse klanken door de geniale Amerikaanse harpist Ian McVoy en violist Yuchen Zhang, beiden winnaars van de Keep an Eye Talent Award. In de theatrale performance Windkracht 12 zoeken vijftig leerlingen van het Haagse Maris College naar hoe zij zich moeten verhouden ten opzichte van een veranderend lijf, een veranderende aarde en een veranderende maatschappij. Muziek, dans en vertellingen over de steeds zwaardere rugzak die zij dragen zuigen je mee in hun verhaal. 

Strandopera La Traviata

Na de publiekstrekkers Carmina Burana (2018) en Aida aan zee (2019) is het, na twee jaar uitstel, tijd voor een nieuwe meeslepende en grootse opera aan zee: La Traviata. Ruim 170 amateurzangers en topsolisten zoals Jessey-Joy Spronk en Denzil Delaere brengen het tragische verhaal van de onmogelijke liefde tussen de jonge edelman Alfredo en de courtisane Violetta. Regisseur Sybrand van der Werf maakt van Verdi’s meesterwerk een eigentijdse, ingekorte versie voor deze stranduitvoering. 

Natuur

Festival Classique bevindt zich aan zee en verhoudt zich daarom vanzelfsprekend tot de natuur, wat ook terug te zien en horen is in vele producties. In de Sea Surround Sound Film staan de ervaringen van de Haagse ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga centraal. Slagwerk Den Haag speelt nieuwe filmmuziek, gecomponeerd door Aart Strootman, over de schoonheid van de natuur en over het onverwoestbare materiaal plastic. Tijdens het festival kunnen bezoekers hun plastic afval deponeren in een community artwork van TrashUre Hunt. 

Het programma van Festival Classique 2022 wordt samengesteld door de Haagse artistiek leider Marieke Hopman

Festival Classique website, Facebook, Twitter, Instagram

foto Ensemble De Formule © Anne Reitsma

Datum:
9 juni 2022 / 12 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0